Tuesday, July 06, 2010

Borneo Trip ( Day 2 )

Salam & Hola u'ols,


Sedeyy hari ni, last day kteorg kt Semporna. Nevertheless, thou 4 days nye quickie getaway pn sgt mendamaikan :) Definitely need to do it more often...Keje keje keje keje keje then cuti cuti cuti cuti!!! Ahakss :P







Ishh ape haku merepek ni..dah tu..Jom continue cite psl itinerary utk Day 2 plak ok? Alrite, hari ke 2 kteorg, pg2 lg dh bgn g bekfes then kteorg decide nk amek package snorkeling + overnight @ homestay under Sipadan.com. Package tu cover snorkeling kt 3 different hop islands mcm Mabul island tu sndr and the nearby nye hop island mcm Kapalai gan Sibuan. Untuk overnight kt homestay kt Mabul Island, ade 2 pilihan, satu kt Panglima lg satu kt Arung Hayat. So, utk 3 trips snorkeling and 1 night kt homestay cover B/L/D (bekfes/lunch/dinner) sume kena byr RM280 per pax.







Nak g Mabul, the only transportation harusslaa dgn menaiki boat seperti gmbr dibwh je hahaha sgt trilled korg...siap kematu bontss msg2 sbb boat tu cm super nipis so bile langgar ombak besar skit, mmg terbaekk r!!!







The most funniest part selain sakit bontss was bile half of the journey nk ke island, bley plak hujan. Nmpk x pic kt ats tu dh cam acah2 mendung. So, go figure la...2 3 ketul manusia dlm boat yg mula2 sonok excited mgalahkn beruk maknyeh tetibe terfeelin dh mcm pendatang asing plak. Now, kteorg faham bukan senang ok pendatang asing tu bsusah pyh bertarung nyawa kt laut gan ombak yg lg super hebat siap ribut taufan bagai...maka silala bersyukur to live in Msia yg byk peluang pekerjaan..moral of the story ---> jom g Mabul naik boat time ujan if nk rs mcm mane ssh pendatang haram tu sume nk dtg Mesia nk cr rezeki (*ehh smpt plak aku bertaskirah kt sini weyhhh hahaha)


Sory, xsmpt nk amek pic time ujan lbt bagai dlm boat..xsesuayy kot nk bergmbr time2 boat benti tgh2 laut cmtu...cuak occay!!! Then after a while, ujan pn stopped tp renyai2 je so bley smbg berboating kt Mabul. Syukur sgt2 :)

Masa smp kt jetty Panglima, mat2 salleh duk tsadai ats jetty tu tgu ujan btul2 benti sbb dorg nk g diving...mmg x best diving time ujan sbb air laut mcm jd keruh and the marine life pn mcm xkuar berenang2...ikan2 tu prefer duk kt celah batu2 karang je so xbest la diving kan. Mat salleh tu la ckp..aku mengia je...huhuhu







Smpt la aku bsosial chit chat gan sorg minah swiss ni...gile talkative wey...dia nk wat open water course...citer la smp spender basah aku ni jd kering wey hahaha punye la super talkative...aku igt aku sorg je yg kepochi :P


Yg si Put ntah g mane ujan2 renyai tu...beg sume dh msk dlm blk..sorg mamat yg incharge Panglima ni yg assist kteorg. Name dia Ludo...1st time aku dgr dia introduce dia nye name munyik mcm Hi, Im Budoo...aku dlm hati dh cam xkan bley la name ko Bodoo wey hahaha rupe nye Ludo...hehe muke skli tgk dh cm orlando bloom 2 kali tgk cm george clooney pn ade...ok ok mata aku mmg keranjang. Smpt la aku nk terkesima time dia speaking french...Mak aii, cair mak nok :P



So, ptg tu mmg kteorg xwat pe2..bile ujan benti Put yg td hilang rupe2 g merayau g usha homestay kt Arung Hayat. Rupe2 nye minah ni xsuke Panglima nye homestay sbb cm ramai sgt mat2 salleh dlm umah tu...pastu yg prob bile umh jd cm becak sbb tau je la mat2 salleh ni bile blk diving bukan reti nk lap2 kaki ke badan ape yg patut hahaha ehh suke hati dorg la...kate pn diving mmg la basah...gile x semangat backpacker doo ko Put!!! hahaha :P



Tapi, dr segi cleaniness better Arung Hayat. Aku pn xbape nk suke la tmpt becak2 basah2 ramai2 org lpk2 tersadai cm gitu...plus time mkn sure xbest sbb xde enuf seat nk duk...mm xsuke la :(


Arung Hayat lg ok kot sbb foreigner dr Japan dh nk check out from the island so tgl bape2 kerat je mat2 salleh...time dinner best sbb xyh berebut mkn & tmpt mkn. Fuhhh :)

Sebelum dinner, kteorg ronda2 kg. Best sgt sbb kg tu super kecik. 20 mins je walking distance dh cover the whole island. Bley usha sume resort yg ade kt situ. Baik private beach private resort sume kteorg redah muahaha :) Tp kt kg tu kul 6ptg smp 6pg br ade electricity. So ptg2 org kg kt situ ade la jual2 chicken wing bakar, kueh2 mende ntah yg plg best ice blended traditional...gile murah 50sen je :)











Cute ehh dak2 ni...sume sgt friendly...dh mcm trend bile kte lalu je kt area umh dorg mesti dorg tegur "Hello"...chomey je :)


Alrite, nnt continue initerary utk Day 3 plak ehh :) Till then, stay tune :P


Take care.

No comments:

Post a Comment