Monday, October 04, 2010

1.10.10 to remember

Perginye kasih sayang seorang ibu buat selama-lamanya :(



AL-FATIHAH UNTUK MAMA




Pagi jumaat 1.10.2010, moi dpt call dlm pkl 10++am yg mama (moi's foster mom) dh menghembuskn nafasnye yg terakhir. Masa tu, moi was totally numb and speechless. Rasa mcm dunia pulsed sekejap. Sgt terkilan sbb xsmpt nk jumpe mama. Mama kena admitted the night before sbb ade mslh nk breathing tp sbb dh lewat moi decided nk g the next morning je. The next day, pagi2 moi dh ready nk g HUKM tp Allah swt lebih menyayangi mama, moi xsmpt nk tgk mama nk mtk maaf nk minta halalkn mkn minum sbb last jumpe mama masa raya time mak moi nk dtg melawat mama. Without hesitate, moi texted team lead utk dptkn EL approval thou supposely moi wasnt entitled for it as AL balance dh fully utilized. Alhamdullilah the EL has been approved. Anyway, masa dpt call yg mama dh xde rasa sgt sayu plus masa nk ke HUKM tu rasa sgt jauh. Bile smp moi terus ke bilik mayat, moi tgk semua family dh ade. Kak long ajak moi utk tlg mandikn dan kapankn mama tapi moi prefer to let anak2 mama yg uruskan sbb tu la the last moment they will see their mom. Sgt sayu bile tgk sume nangis exspecially abah.


To be honest, this was moi's 1st experience tgk cara2 mandi dan kapan jenazah. Ya Allah, masa ni moi rasa sgt takut, takut kembali tanpa cukup bekalan dunia akhirat. Subhanallah


Mama bile siap dimandi dikapan, jenazah terus bwk blk ke SP. Moi ikut balik sama tp masa ni moi gan As je naik kete abah. Abah naik van jenazah dr kl straight ke SP. Kak long, kak ngah gan yen balik dulu. Moi agak lewat btolak dr kl sbb kn patah blk amek baju utk majlis tahlil.


So, moi gan As drive kuar kl time peak hour ms org blk keje. Jln sgt jem. As mmg xbley drive sbb dia sgt xstable so moi drive all the way. Kteorg kuar highway dlm kul 7pm sbb stuck kt rawang jem smp satu jam lebey. Moi bley constant utk speed bile dh kuar highway, frankly speaking moi xsedar yg moi drive sgt laju it's between 140 - 150 km/h. Mmg kn rush sbb jenazah nk kebumi mlm tu juga so moi have to ensure reaching there asap as moi can :(


It took approx arnd 3hours. Bile smp sume dh ready nk semayangkn jenazah sbb tgu kteorg cium mama utk kali terakhir. Moi burst into tear but ade relative makcik yg pesan kesat airmata dulu jgn kena mama. MasyaAllah untuk kali terakhir tgk mama, muke mama sgt tenang. She did look differ time sakit. Muke mama xcengkung tapi nampak cerah dan tenang. Sgt tenang.


Malam tu, yg ppuan2 xbley join ke kubur sbb imam xkasi. Dh mlm sgt, so sume ppuan duk kt umah. The next day, baru kteorg g melawat kubur mama.








Ni je pic yg moi sempat captured, masa lain mmg xsesuay. Maka di sini la tempat kte sume wahai umat manusia akan bersemadi. It just the matter of time bile sampai ajal semua akan kembali. Oleh itu, moi cube utk mengingatkn diri yg dunia hanya sementara. Yang kekal bersama hanya bekalan utk hari perhintungan nanti. InsyaAllah


"Datangnye kite dr Allah swt dan kembali juga akhirnye kite kpd Allah swt "

No comments:

Post a Comment