Wednesday, February 16, 2011

Voyage en famille à Langkawi

Selamat pagi rakan2 blogger,


Minggu ni moi bersiaran seawal pagi di arena blog sbb yeayyy xperlu bersiap2 bersantek2 *santek ke? :D ke keje kerana kejenya enggak perlu ke kantor waktu sore muahaha moi sgt gumbira bile ditugaskan di kala petang. Lebih banyak masa untuk diri dan diri sendiri ~lol


Oleh itu, bole la amek masa utk update pasal quickie family trip moi last 2 week masa CNY.  *Adoi drafts travelogue psl Aussie pon terpending di tgh jln *xpe nnt bile semangat cm gini sampe akan moi siapkan ye :) 


Ok, last 2 weeks department LCTM kena force leave wajib amek AL untuk 31Jan & 1 Feb so that the whole week tu OFF. As usual, moi will follow this arrangement dan terus mengaktifkan mode BERCUTI tanpa was-was.


This time balik ke home sweet home naik bus sbb xde partner nk travel bersama. Selalunye moi blk gan my brother but since he's already kt sana, kena cargas cari tiket kt Perhentian Duta. Alhamdulilah tiket still available wlpn it was pretty last minute. Ye la dh la nk CNY kan, suppose kena beli awal tapi dh lama xblk naik bus so lupe la part tu. Anyway, moi naik bus yg double decker. New bus. Bagus sgt bus ni sbb xbwk laju. Moderate speed and steady je. LIKE :)


Pagi-pagi lagi masa hening pagi dah cam-whore diperkarangan umah time nak beli bekfes. Nasi lemak di sini adalah sgt murah. Letak ayam sotong telur bagai baru RM2.50. Heaven. No wonder dad wanna stay here in rural area. He's gonna retired soon from TNB but he seems to be pretty happy staying outside KL. Tenang katenye :)






So, mmg sgt therapeutic bile ON VACATION dkt umah manis umah ~lol tenang lg mendamaikan. Bersih lg menenangkan *thinking of moi's rented house dh cukup menfeningkan :( limited space + unnecessary furniture. Nak tgk tv pun xde space so bayar duit astro tu anggap je as amal jariah zakat utk kebajikan umh. Ikhlas :)


Sgt gumbira bile di home sweet home dapat menghadap channel astro yg beyond itu smp lebam sambil menikmati kesedapan masakan air tangan mak. Hoooyeah :)
Tidak perlu menyakitkan mata atau hati melihat golongan2 yg hanya memikirkan tentang diri sendiri. Ohh tak, dont give a damn pon. Tak kesah sebenarnya. Cuma once in a while saja rasa seperti meluat maka adalah lebih afdal berada di dalam ruang empunya diri yang lebih best :)   


Baiklah. Sudah agak melalut di situ. Bukankah sepatutnye entry ni khas utk travelogue Langkawi. Jom, mari kite bermula. Haha :)


CNY was on thursday so pagi2 lagi moi's family dh get ready nk naik feri ke Langkawi kt Kuala Perlis. Seperti dijangka sgt ramai org. Gotcha. Kepeningan kembali dirasai. Dad and brother q for tic. Dapat tic kul 12.30pm. But that time, we were like 3 jam nk kena tunggu. Wtfish??? Takpe. Sabar. Relax. 








Turun je feri. Yeayyy. Suke. Moi was sicken by the motion. Wa mabuk laut :( Dapat kete sewa zasss trus cargas ke hotel kt Pekan Kuah. Something stupid happenned. Moi's nye online booking xmasuk dlm checklist hotel. Tapi deposit dh terima sbb moi bayar gune CC. Sebaik print out booking tu, at least ade gak somethg to argue. Apakah kebodohan di situ ye. We were quite lucky sbb sebaik ade room yg available. If not, mmg receiptionist yg xbersalah tu yang kena maki. Normally, peak season kebykan hotels mmg full house. Sebaik bole dpt corporate rate, 10% off. Bagi bisnes card je, isi form then settle.





Itinerary utk 2D 1N kteorg. Sampai je trus nk g soping. Esk jln2 skit then blk. Actually dtg mmg nk soping pon. Beli pinggan mangkuk utk hadiah wed moi's brother. Demand ini budak nak hadiah pinggan mangkuk Correlle aje. Plss la. Gile taste makcik2 wey ko Haha :P *marah makcik2 diluar sana. Maafkan saya :P


Mak plak smbl memyelam minum air ye. Nak gak xmoo kalah. Biar pon pinggan mangkuk set Vantage yg baru beli, blum rasmi lg konon nk smp utk raya, hrmm borong gak. Dasat ini olang semua mentang2 le murah. Sebaik moi yg xsedar diri rupe dh mcm makcik2 tp masih feelin2 mude-mudi xdemand nk pinggan mangkuk Correlle ke Vantage ke ape. If tak, nangis ayah nk melayan taste2 masing2 yg xhengat2 ni ~lol





For moi, pngn mgkk xpntg. Cekelat lg pntg. Sgt pntg maka harus cargas memborong. Yeayyy moi's bff :D 




First day, kteorg mmg plan jalan2 kt pekan kuah je. Sume kedai masuk. Yg peliknye, ingatkan kedai xbuka time PH tp tak sbnrnye. Kedai2 sume buka lewat. Malam sgt happening. Lepas hantar mak gan ayah blk hotel lps dinner, anak2 g smbg kuar berjimba2 hingga larut malam. Ishh xbape nk larut pon, kedai kul 10 dh tutup. Cehh :P







Alrito, itinerary the next day lain entry plak eh. Stay tune :)


Voyage of Day.1,

No comments:

Post a Comment