Monday, April 04, 2011

1st Quickie Trip @Singapore (Day 1)

Hola and Salam Bloggers,


Finally, the travelogue mood sudeyyy sampe :P After 2 weeks balik dari percutian pendek lagi kontot, baru skrg nak update percutian :D *maafin utk entry yg dh basi-masi-lassi ni eh T___T


Disebabkan netbook moi yg kureng kesihatan minggu lepas, maka ceritera short vaccay terpaksa dipospon ya. *Adoi lupe nak cite ape :( kena g usha album gmbr jap smbl refer journal trip - part nk brainwash nk kaci hengat mmg xbape nk shuke tp xpe demi memoir of Sin Ah Por akan ku gagahi juga *poyo je :P  


Baiklah, back to the topic pleaseee :P Opening trippy utk 2011 adalah Kota Singa tuan2 dan puan2 seantero sekalian *ecehhh :) Moi gan bestie booked tic to Singapore last year lg masa AA wat promo. Biasela, kate budget traveller harusslaa kena beli tic awal baru dpt yg murah. So, return tic dpt RM110. Ok la kot. If naik keretapi return tic dh dkt RM80 kan? If drive pon minyak tol sume lebey kurang je kot. Naik flight senang sejam  je dh smp, xsmpt bon-bon nk lenguh segala which moi veli-veli "LIKE" :D


Flight kteorg adalah sgt dihening pagi kul 6.05am, fuyooo gilakkk r *xde lagi awal ke :P Thanks to yeq sbb sudi menjadi supir utk anak2 dara pinggitan dan sngp mengorbankn waktu tdo yg lg best >.< 







So, smp Changi Airport mmg damn early blum kul 8am pon :) But it's worth la naik flight time subuh sbb view dr atas flight tgk perairan Singapore mmg sgt chantek. Byk gile kapal kt off-shore tu *ohh nmpk sgt ke keperagkan saya? ok tercalar maruah disitu :D


Then, bile check-out kt kastam terus g terminal 1 naik Skytrain ke MRT Changi Airport station. Mode traveller trus diactivatedkan sbb tetibe cm fening xtau nk g hostel backpacker kteorg cmne sbb MRT Spore ni ade 4 different route ye :) Kteorg pon duk kaji mane route yg paling convenient utk ke Little India nye station. So, lps fening2 gan pakcik kt MRT yg advise utk gune route from Changi - Tanah Merah then change dr East West line ke Circle line stop kat Paya Lebar station amek North East line plak ke Serangoon station then baru sampai Little India. Tambang just $3.10 tapi $1 utk deposit card MRT tu. Bagus kan? Bile kuar ley tuka card tu dpt $1 balik. 





  


Turun dr Little India nye station kena plak menapak g cari FootPrints Backpacker Hostel. Tanye org 2 3 kali pusing2 bl dh fening baru jumpe adoi :( Oleh sbb smp pagi, so trus g terjah bekfes dia sbb check-in kul 12pm. In the mean time, smpt la g tuka baju then g jln2 area Little India sblm nk check-in nnt :)





Cik Put eksen duk tayang duit yg sekankang kera muahaha manakala Cik Ain eksen posing budget gorjos walhal tgh kaber lelemakss acah2 beraksi "cant-live-without-tenet" trus cargas buka netbook update fb *ishhh dasyat dh ley tgl segala alat2 teknologi yg menganggu percutian kontot ni :D


After lunch time wlpn xlunch plus puyut msg2 dh keroncong lapaq nasi *mind our tekak melayu hoccay :P


Kteorg decide nk jln2 kt Orchard Rd je sbb yela kate percutian kontot xdan nak katam sume tmpt kot. Pegi yg pntg2 best2 acah2 menarik utk dilawati je bleyyy? (~__*)P


Utk lebey adventure, try naik bus double-decker g Orchard Rd. Murah $1 je. No bus 65. Duduk dkt seat yg ade loceng wlpn xtau nk tekan bile sbb Orchard Rd tu pon xtau ktne Hahaha amek gile gamble disitu :D


















Nampak x wajah berseri dpt melantak nasi...ade gak food court jual mknan utk tekak mesia kt 313 Somerset Mall ni :) *nasi gan lauk 3 jenis dlm $5 hadappp RM12++ duit mesia ye :( pejam mata je mkn nasi rege cmne if cedapp ok gak tp ok la tu :) Tapi eskem tepi jalanan ni jugak mjadi pojaan adinda. Sedap plus sgt lembut roti dia siap ade kaler pink2 ijau lagi...sgt suke sbb $1 je wlpn sbnrnye RM 2.40 bile convert, sebaik enak lazat berkrim disukai moi gan miss bestie. Oleh itu, if nk mkn dgn tenang dan tanpa rs bsalah sila jgn jadi seperti sy yg suke mengconvert segala segi. Itu adalah tidak bagus ye :(















Muke acah2 penat menapak, fyi sepanjang Orchard & Scott Rd ni ade dkt 30 Malls ye...moi kira dr map...xsangka wey...tapi kteorg just masuk yg bersesuaian je mcm Centrepoint, 313 Somerset, Lucky Plaza, Far East yg lain acah2 pose kt pintu dpn kedai cam kt MIU MIU...nk masuk kang pengsan tgk rege hangbag dia plak :S 




Hamek ko tgh mlm lapo smpt lg g melantak meggi tapau dr mesia kekeke *keji eh Hai maklum la nak lpk mamak cam xbape nk ado kedai bukak tgh2 mlm. *Amboiii anak dara sungguh santek perangai xreti nk duk diam2 kt hostel reje nk merayap je ternak lemak mkn mlm2 ishhhhhh :P 




Lepas kenyang gumbira brupppp siap kena sound dgn Norwegian nye dormmate sbb tgh2 dorg sibuk nk tdo kteorg sebuk nk g mkn supper bagai. Harusslaa dorg siap "ohh u guys just came back and wanna go out for dinner this late" then moi gan muke kering jawab "ohh yeah in mesia we love having late dinner...so dont blame me for my mumsy body cutting" ~they just burst into laugh konon2 kaber line amek hati haku ke ape ckp "oh shut up, u re not mumsy u just fine" acah2 konon akak xgemuk dek nun :D

Haa dah abes merepek :)

Tamat sudeyy ceritera utk hari pertama ye. Esk luse tulat mulat kulat sambung balik utk 2nd day plak ok :)

Stay tune yo :) Nite all

Sin Ah Por *1,

No comments:

Post a Comment