Monday, April 11, 2011

Quickie Trip @Singapore (Day 2)

Hola and Salam bloggers,


Bertemu kembali dlm entry mengukur tanah Sin Ah por segmen ke 2...eceh motifff? Acah2 host jln2 mkn hangen ke lebey sesuayyy jd host jln2 cr mkn ~lol :D *itu lebey tepat dgn jiwa muahaha 


Alrito, udah2 merepeknye :P So, the next day adalah hari yang dirumus khas untuk beriang-riadah dlm USS. Universal Studio Singapore la sbb utama moi gan bestie g Ah Sin por pon :) Itu je motif utama sbnrnye. Ticket USS kteorg booked online so mahal skit dr beli from counter. Xpaham nape lg mahal? Rege dlm SGD 65++ lebey kurang RM 170 kot. Eh yeke? Hrmm nk lebey tepat dan persis nilai matawang nya, sila la convert pakai currency converter ye o.O


So, awal2 pg dh bgn semangat konon nk tpacak dpn USS awal. After bekfes kenyang2 melantak roti epal cornflakes segala hidangan yg ade atas meja tu kasi sapu tanpa segan-silu siap tapau epal 2 biji, trus cargas ke MRT nk g Sentosa Island. From Little India trus ke Harboufront Station je, senang dek nun. 


Friendly reminder: Zillion pics moi bergedik santai is now activated. Sila muntah jauh-jauh :D 









Sebelum tu meh nak citer ape mende yang best dlm USS ni eh. Moi ceritera yg fenting2 je la. Xde la nk citer sejarah penubuhan bagai. Muahaha 


Actually, masa amek map USS tgk mcm gile bsr tmpt ni. Sure xley nk kaber sume. Tapi sbnrnye xde la bsr sgt pon. Acah2 mcm msk marathon 21km je. Hahaha *sebaik moi walkaton pakai flip-flop a.k.a selipa japon je. Senang. Xyah nk sakit2 kaki bagai plus sgt convenient masa nk naik rides. Bravo pada diri sndr. Gaya mutu keunggulan bukan satu ukuran. Yg penting, kite ENJOY (*__~)V


Fyi,USS ade 7 main attractions ye...
1) Hollywood 2) New York 3) Sci-Fi City 4) Ancient Egypt 5) The lost World 6) Far-Far Away 7) Madagascar


Hollywood


Kat Hollywood St ni ade byk character maskot utk movie ye. Harus kena beratur amek turn tngkp gmbr hoccay. Yg paling best is dia nye Pantages Hollywood theathe - bley tgk Universal monsters dlm Rock & Roll Musical. Best sbb rasa mcm feelin2 lyn theathe dlm Istana Budaya IB plak. 








New York


Area New York St plak ade 2 main things yg wajib masuk 1) Light, Camera, Action! by Steven Spielberg. You are going to be blown away by the filmmakers incredible side effects. Segala ribut petir hurricane, bom meletop wayar putus siap kuar letrik ade api2 asap berkepul2 bagai, last kuar kepala kapal besar dlm studio. Bergegar2 konon2 tgh shoot filem.  Not bad :)


2) Stage 28 plak ade art sound stage for motion picture gan tv production. Best gak :)







Sci-Fi City


Dlm byk2 moi paling enjoy rides kt SF city ni. Ade 2 roller coaster yg katenye World Tallest Duelling RC. Battlestar Galactica, konon2 ade 2 team Human VS Cylon. Yg Cylon mmg terbaekkk. Gile intense cockscrew & cobra rolls in 90km/h, ade 14 kali storeys yg goes up, 360 degree round, upside down yg 1st tu mmg sumpah rasa cm nk terkuar jantung pankreas segala organ wey :( *cuak gak r 


Tips:
If nk naik rides ni cm agak strict, xley bw any loose items mcm hp, digicam, shades, cekak, reben, rantai emas haha ober :D But jgn risau, ade locker free for 45 to 50 mins to store brg2 anda ye. Konsep bile dh naik 1st ride if smpt g kuar brg dulu then msk locker lain plak sblm naik 2nd ride. So, free je locker tu plus bley re-open byk kali no problemo. Bijak tak. Gile kedekss ~lol keji :P




  
Ancient Egypt 


Revenge of the Mummy is an indoor roller coaster in total darkness yg konon2 lawan warrior mummies on a psychological thrill ride. Unfortunately, hujan turun time ni. Sgt lebat so xley nak naik. Sob sob. Xpe la xde rejeki. Next time la :) Sblm masuk smpt lg bercam-whoring bersama warrior si tinggi lampai gan Eyptian nye statue. For kids, they can ride their own desert jeep through abandoned Eyptian excavacation site. 







  
The Lost World


Jurassic Park Rapid Adventure ni plak thrilling river raft side tgk primeval dinasour habitats. Q mak ai gile pjg plus hujan so dia stop jap tp mls nk tgu. Rugi gak tak naik :( Tapi, sebaik ade WaterWorld live water show. Gempak show ni, gile thrill stuntmen dia. Siap ade explosions gan fireworks. Lakonan yg mantap. Very enjoyable. Ala2 tgk cite Doomday tp scene dlm air hahaha :P 








Far-Far Away


Sesuay utk kanak-kanak. Mcm kteorg yg dh sesuay jd mak kanak-kanak xde la suke sgt tp layan je ~lol :D Kat sini ade Shrek 4-D, Donkey Live & Enchanted Airways. Then dh abes hujan br kebuluq, baru thegeh2 nk cari mkn. Zasss trus terjah Goldilocks nye restaurant. Xsangka jumpe x-unitenian, Hairul. 








Madagascar


Crate Adventure skli lg sesuay utk kanak2 ribena, utk kteorg remaja purba harusslaa enjoy King-Julien Beach Party Go-Round crazy carousel yo. Coppp moi naik zirafah muke semput bwk muatan lebey muahaha, Put naik menatang ape eh nenek kebayan rasenye hahaha *dasat btul anak dara pinggitan xsedar diri aduyai :P 






Others like Merchandise & Restaurants


Setiap attraction ade their own merchandise outlets yg jual characters of Universal nye collectibles toys, apparel, keepsakes, souvenirs & etc. Moi just shopping few FM gan lanyard Madagascar nye tiny shirt utk kaber IDs muke poyoku tp cm xsesuay plak pakai time keleja...hrmm tapi Cik Tuti pakai thomey je :)


















Ok, tuan empunya badan dh berpinau bijik mata tgk gmbr gedik sndr. Sengal. Rasa nak muntah hijau pon ado :D 


Apepun, experience g USS overall sgt menyeronokan wlpn hujan lebat skjp. InsyaAllah ade rejeki lebey, Jan 2012 g Guangzhou. Dh terlanjur dkt gan Hong Kong bley la kot g terjah Disneyland HK. Tic flight settle cume nk wat research utk DHK je :) Semoga rejeki melimpah ruah thn hadapan ya. Ameen :)


Sin Ah Por *2,

No comments:

Post a Comment