Wednesday, May 04, 2011

Kutu Market & I love Bazaar

As Salam & Hi hi :)


Friendly reminder: Ini entry basi kurun ke 14 ~lol :D


Selepas dikepam menjadi entry pekasam sehingga 2 minggu, moh kite mem"publish"kan utk tontotan umum.


Berbalik kpd ceritera asal, adalah dgn ini moi mengistiharkan bahawasanya *yeayy dgn secara tetibe moi dan bestie terjebak ke arena hobi yg sungguh menyeronokkan :)


Menyeronokan? Well how you define "menyeronokan" bermula dgn kata kunci "seronok". Apakah??? Kemerepekan melampau atau omong kosong ya buk Ain :P


Eh betul la ape omong kosong plak...dulu masa kecik2 selalu berangan jual kueh la, jual baju la konon2 jual kasut ayah selipa sandal mak mane ade asal boley...harusslaa moi yg jd penjual adek plak kena pakse jd pembeli wlpn xrela...siap g amek duit saidina yg libu2 tu pastu bahagi duit aku byk duit adek ciput ishhh keji sungguh...anyway gile punye high imagination zaman kanak2 :)


Bila dh besar baru acah2 nk execute sume mainan angan2 zaman tecikku *ouchhh touching o uls :P


Actually, few weeks back moi gan bestie cam tetibe rasa nk letgo pre-loved item kteorg yg dh penuh sealmari tunggu masa nk runtuh je *ishhhh dasat :(


So moi initiate idea nk g terjah mane2 bazaar di kawasan persekitaran penempatan moi dan yg sewaktu dgnnye, konon2 nk acah2 cr port nk jual brg2 2nd hand kteorg. Byk nor wey...sakit mata jiwa raga tgk sume brg2 xgune dok tersadai dlm almari. Semak tul :( Budget xmoo kaci org sbb harapan mungkin akan ramping kerengge seperti dolo2 *hrmm hampeh - tu pon dh 3 4 round sedekah kat org tp still berlambak2 gak. 


So these bazaar jadi sasaran kteorg:


1) Kutu Market (Bistro 69 Dmsara Perdana)


Sewa booth RM 60 je. Meja kerusi provided. Just bwk rail sangkut baju gune yg sedia ade kt umh. Gile newbie kteorg compare to neighbouring nye sellers/vendors. Gempak ok dorg nye rail sangkut baju. Cepat plak tu dorg kemas. Kteorg gile terhegeh2 siap terbalik bagai rail kteorg :( Deco booth pon cam hampeh tp xkisah pon sbb motif utama nk berniaga smbl menderma yo *ecehhh :D











The most important things was to make money and make new friends altogether. Sgt enjoyable wlpn penat. Tak sangka ramai gak customers yg into pre-loved items ni. Maybe sbb markdown price yg mmg betul2 murah. Skirt/shirt/jeans akak jual RM8 - RM15 je dek nun. Siap sape beli 3 free subang la gelang la purse la...gile baik hati wey ke nk cpt abeskan sume items ni so xyah fening2 pala. So far profit for both utk 1st trial kteorg almost RM350 gak. Syukran ya habibi :)


2) I <3 Bazaar (Subang Parade)


Sewa booth dlm mall best sbb tak panas plus lebih tenang ~teehee tp in term of the crowd moi prefer outdoor bazaar sbb lebey chill gitu. *Chill bermaksud ley jerit2 panggil customer cam kt pasar malam :P Normally booth bazaar kt dlm mall lebey mementingkan etika perniagaan yg komersial. Tu dia hayat cam bisnes untung juta2 hahaha :D Amin :) 


Untuk 2nd attempt kteorg yg newbie lg tidak berpengetahuan ni, byk pra-syarat nk join bazaar ni sbnrnye. First, dh xley nk wat perangai kutip je ape ade dpn mata kt umah utk jadi storage utk display pre-loved items kteorg. Haruss kena proper. Dan seperti biase rail yg kteorg cilok dr umh adalah sgt tidak sesuay ye. But, from previous experience we learned alot. In fact aunty sblh booth adalah sgt helpful. Sgt xlokek or kedekut share info psl where she bought all the clothes railing yg hebat lg gagah perkasa :) 


Ohh lupe sewa booth kt dlm mall haruss mahal skit compare kt outdoor RM75. Profit no bad la dlm RM500. Crowd pon ok. Ramai lps lunch hour :)













The Rocketeer Chick'as generate money and friends through our precious experience :) *sumpah poyo ayat ni :D

No comments:

Post a Comment