Tuesday, December 13, 2011

13.12.11 still counting :)

Hi gigirl laladies wowomen sekalian,


As promised, its time to share to all of you lovelies my E'day ceremony planning. Alhamdulilah, moi is finally deciding to make a move to the next step of moi's love life. Its not that easy sebenarnye to make this decision for a person like moi yg freak pada commitment. Trust me, moi adalah one from thousands of single woman out there yang having this kind of commitment issue. Tapi, itula kan...sampai bile nak bagi alasan yang sama kan konon xready la mude lagi la xde duit la and the lame excuse goes etc etc lagi worst case scenario bile usia dah tak bape nak mude-mudi remaja ni. 28 is so remaja purba ok! Hahaha :D *maka silala Missy take note & further action muahaha fengsan :P


Anyway, sape kate bile dah kawen takley nak establish life goal yg kite set untuk diri sendiri. Its not necessarily bile single-mingle je baru life goal senang nak diexecute dan diimplement, betul tak? Oh how moi was damn wrong about this perception. Its just a matter of finding the right partner to support and to always be the person yang sanggup sail the journey together. Understanding & chemestry is the key. Communication & trust will be added as major element paling super duper penting. So, cube blend sume elements ni dlm relationship. InsyaAllah relationship akan jadi sihat walafiat dan sejahtera. Ameen :) *Mampu DR love? Hehehe :P


Ok, sumpah ini sudah melalut dari motif asal penceritaan. Bukan tadi acah2 nk share pasal E'day ceremony nye plan ke? Adoiyai ya ampun kawan-kawan. Moi mmg ade masalah focus hikhik *sengal :P


Jom la kite. Meh moi tempek Infografik Chronology ke arah Perkahwinan ye. Credit to Adlian Khalidi :)



Ok, back to moi's own planning :)


Suggested Date: 22nd January 2012 *to be finalized and confirmed by both parties 
Venue: Granma's crib 
Time: most probably in the evening :) *biar acah2 sejuk dan redup gitu :P
Theme: Teal a.k.a Tiffany rustic turquoise  


1st drafting for E'day Checklist:-


Cincin Merisik + Bertunang >>> DONE 


cincin merisik emas belah rotan f.m.i.l pilihkan gan White Gold Diamond utk engagement moi pilih sendiri. Both very simple design yet classic. Picture of both rings tunggu the Day nanti la ye *Surprise katenye :P Hahaha gedik 


Baju Bertunang >>> PENDING ASSIGNED 


Moi dah assigned kat BFF Missy Put nye regular Tailor. Baju raya moi's nye BFF every year harus vogue de vast so hopefully Aunty Alice mampu menghasilkan baju pojaan mengikut taste moi nanti. End of December baru siap. Material kain moi beli dari Jakarta time last trippy aritu. MasyaAllah murah sungguh tak terkata. Beaded French lace moi tgk kat Jakel or Euro Moda mesia semeter dekat rm170++. Moi plak xbape nk slim-river harus bermeter-meter kan. Mampu? Sumpah ahkak tak mampu dek nun hehehe :P 


MUA >>> PENDING


Belum decide nk choose sape untuk jadi MU nye lg plus tidak perlu verangan nak MUA sgt la kot. Bertunang je kan. Ala-ala kadar sudah. Yg penting janji muke berseri. Moi igt nk mtk tlg closest friend yg acah2 MUA utk subtle softlook touch-up on E'day nanti. Tengokla cmne. Moi bley je nk makeup sendiri berbekalkan bakat terpendam yg ade ni tapi malas la on my special day nk gigih2 makeup sendiri. Nak gak feelin2 org tlg riaskan tak gitu oi hikhik


Mini Dais >>> PENDING ASSIGNED


To be discussed with our E' planner soon. 


Hantaran >>> PENDING ASSIGNED


Bab-bab hantaran pon Mr Yayangkin tolong settlekan sebab his b.i.l nye brother ade bridalnye service. Ala2 wedding planner gitu. Maka berbekalkan ikatan kekeluargaan yg utuh, marila kite bergading bahu menyiapkan 12 hantaran nanti. 7 untuk pihak lelaki dan 5 untuk pihak perempuan. Theme seperti yg diwar-warkan adalah rustic teal off pastel colors. Moi decide to have the same color for both parties. Nampak mcm jarang dibuat orang tapi moi want it that way. Nampak synchronize. Suke :) 


Bilik Beradu a.k.a Props for Photogedik >>> DONE


Bilik tu xdela nak deco-deco bersama eric beria pon just pakaikn bedsheet feelin2 pengantin tu sudey. Mak moi cakap dah ade kaler creamy ntah zaman dia kawen punye ape. Hihihi Ok la tu asal bole kan. Ala just utk tujuan photogedik je time MU session nanti. Harus ramai BFF yg cam-whoring kan. Takkan nk bergedik kt luar kang kena lesing gan org2 veteran xsesuay u ols :P Vanity table yg sedia ade dlm bilik tu plak just add on frame gambar yg moi menang time terkinja-kinja main game kt IKEA aritu :P *keji hahaha then letakla satu clear vase taruk munga gan lilin perisa vanila. Rasa lapar ngap haje lilin tu setel :P *bengong :D


Food of the day >>> ASSIGNED


Moi dah assigned bab-bab makanan to Mak Ayah untuk settle. InsyaAllah total guests dlm 100 - 150 pax. Moi ingat nak suruh Mak masak sebab if order caterer mcm xbape nk menepati selera naga moi la. If Mak gan aunty2 moi menjadi Master Chef, harus mabeles siap finger lickin good jilat-jilat pinggan wa cakap lu. Hehehe Lagila klu muka xtau malu siap mintak tapau. Apedehal sila bwk tupperware apple lady anda sendiri ok! :P Hahaha sukesuki haku je :P *Nantila discuss gan mak if she larat if not then catering je la kan senang cite :D 


Candy & Kueh Mueh manis Buffet of the day >>> DONE


Moi akan handle untuk Candy Buffet nye part with the help of all the lovelies BFF. Thanks to BFF Se Norita yang sudi utk mengsponsor layers of velvet cupcakes tp topping frosting cheese kaler turquoise katenye. Kegigihan yg hebat di situ :P Siap dgn choc fondue. Moi just siapkan mix of fruits. Mak moi gan makcik2 sekalian plak sponsor other cakes & Kueh mueh manis & triffle cocktail & apam polkadot & cookies. Candy2 kaler warne-warni nanti kite pegi terjah kedai borong gule2 kt Chow kit ye Mr Yayangkin. Props nak letak kt atas meja mcm frame, kite pegi terjah IKEA sudey :)  Optional: If ade masa gedik santai, moi akan DIY banting utk meja buffet :D


Goodie bags >>> ASSIGNED


Goodie bags utk tetamu at 1st Mr Yayangkin cakap nk sponsor sebab kawan dia ade buat customized brown paper bag + Dolly paper + ribbon sume rege dlm 50-60sen per piece. Tapi moi rasa if DIY lg bagus sbb bley cut cost. Aku bab cutting cost laju aje :P Wlpn ahkak xde bakat senibina senilukis senikraftangan segala. Akan kugigihi jua. Yang penting final product ade je rupe goofy bag yg dh kena kepit dolly paper pastu kasi tempek reben sudey. Setakat 100 - 150 InsyaAllah mampu nak buat. Yang penting bakat2 terpendam BFF yg lain jgn dipersia-siakan. Jom buli dorang buatkan skli. Itemized dlm goofy bags tu Mr Yayangkin nye part. You nak sponsor as promised kan sayang ecehhh :P



Photographer >>> PENDING ASSIGNED


Yang official elek poracik. Yang unofficial manyak juga. Haha Maybe moi mtk ehsan rerakan photographer sekalian. MJ and Munie, you both are in my list. Tulun eh korang. Selesa skit nk beraksi fotogedik if jurufoto nye pon gedik skli Hahaha ai laikkkk :)
Photobook moi dah grab time Milkadeal buat deal last few days. Super cheap. Beli 2 lagi. Tamak :P Hardcover 38pages dlm RM52. Ade discount credit deduct RM5. Dapat la RM99 utk 2 photobooks. Sila terjah FB page Phototalk di SINI ye.



Oorite. Tu saje utk 1st drafting. Any amendment will be updated soon. Till then. Take Care ye semua :)

Menghitung hari,

2 comments:

  1. bestnya kak moi...nnti update la eday pnya preparation till ur e-day event.i love read ur stories =)

    ReplyDelete
  2. insyaAllah ade masa nnt kak moi update k dear...malula nk cite lebey2 sgt...byk merepek2 je hehehe :) Anyway, thanks adibah sudi baca entry ni :P

    ReplyDelete