Tuesday, January 31, 2012

♫♪♫♪ Draft: Wed's Checklist ♫♪♫♪

Hi lovelies B2B,


Moi dah start buat some checklist & drafting for wedding preparation. Moi hv learned not to do things last min sbb itu penyakit Malasin yg sgt merugikan. Adoi, dari skrg dh kena segregate keje among family members. Takde la rushing towards the end nanti. 

Moi kena ade strategi yg effective dlm me"manage"kan duit. Saving yg pasti sudey ke laut China Selatan. This month budget utk travel + engage menyebabkn moi kefusingan :P Namun, rejeki Allah swt masih ada. alhamdulilah. Rejeki yg diberi melalui bantuan yg tidak diduga. Family & urusan yg dipermudahkan. Anyway, no more getaways/holidays obersi tahun ni. Januari dh g jimba2 Guangzhou & Hong Kong so last bulan April je nak pegi Saigon, Ho Chi Minh Vietnam. InsyaAllah, ade rejeki beli barang hantaran kat sana. Semalam moi terjah Gulati's Sunway Dmsara rasa nk pitam tgk rege kain. Yg beaded xkisah chiffon or french lace semeter ade sampai mkn libu. MasyaAllah, anna mau fengsan la. kain anna beli kat Jakarta utk engagement 8kali lebey murah la, anna lihat kain yg lebey kurang sama tp beaded dia kureng manik2 itu sudey dekat rm800 utk 2meter. Apakah ini? MasyaAllah. Sumpah mauin fengsan :((


Memang mahal nak mampsss...InsyaAllah barang2 hantaran kelak mauin dikirimin pada rakan2 di obersi. Lebey murah deh. Serious. Last time pegi Melbourne, moi beli purse Fossil hanya $39 sahaje yakni rm120. Di mesia, regenye uda smp rm300. Rm 279 to be precised. Ishhh ishhh awat mahai sgt ni? Tax sungguh besar. Tidak bagus. Moi tidak gumbira begitu :((


Takpe, usah khuatir. Ade rejeki adela. Usah dipikirin masalah2 duniawi ni. Tak kemana. Berusaha, berdoa & tawakal pada yg Esa. Itu lebey afdal. Semua pon datang dari NYA ye dak??? ok, ustazah Ainun ingin bicara mengenai checklist hantarans & seperti dibawah pula hehehe :D


Hantaran for Bride:

Telekung
Sirih Junjung
Persalinan
Handbag & Heels
Cake or Choc
Perfume set
Timepiece
plus 1 tray: Bracelet / cheque/mahar


Hantaran for Groom

Al-Quran
Sirih Junjung
Shirt & Tie
Cake & Choc
Footwear
Time piece
Perfume set
Fruits backet
Wedding band ( ape ni?)


Wedding Checklist

  1. Majlis date
  2. Venue
  3. Kursus, Docs & HIV Test
  4. Catering & Canopy / Dewan
  5. Dais & Deco (Theme)
  6. Wedding dress (customize for nikah) + tudung + veil
  7. Reception outfits (Bridal service)
  8. Make up (Nikah & Reception)
  9. Door gifts
  10. Wedding prop & Deco / Banner
  11. PA system & Projector & Emcee 
  12. Hantaran
  13. Ring & Jewelries
  14. Kad Jemputan
  15. OP (official) + Pre-wedding + Video
  16. Tok Kadi & saksi
  17. Guest list
  18. Bridemaids & Bestmen
  19. Family's outfits
  20. Guestbook & Photobooth Corner
  21. Corsage ( DIY tag's name for both families)
  22. Spa 
  23. Honeymoon...verangan seperti di bawah...tapi nak honey to the moon cross by the sea bole??? Hahaha :D





Berdoa agar semua dipermudahkan.Amin. Moolah ooo moolah mari mari mari dekat pada saya :D Semoga rejeki juga bertambah2. Amin :))









Picture taken by King Oppa, moi's travel buddy. So amazed by his photo capture. Credit to him :) Firework from Masjid Gufran, TTDI :)

Anyway, Happy New Year to Hokkien people. Selamat menghalau hantu2 sekalian :P Semalam fireworks berdentam-dentum, ramai yg unhappy sebab weekday esok hari bekerja so agak menganggu tido malam dorang. Apepun, mutual respect is the key. For moi, pihak beraya maybe bole berfirework bagai tapi kena bijak memilih waktu. Jangan terlalu lewat malam sampai menganggu tido malam org lain yg perlu bekerja esoknye. Dan to those yg complaint2 pasal fireworks yg bising2 sgt tu, xperlu la nak maki2 or make racist statement, if Tunku Abdul Rahman, our 1st prime minister hidup lagi, sedey agaknye tgk rakyat mesia takde mutual understanding lgsg. kate pon, 1 Malaysia. Multi-racial country. Bile PH berlambak2 suke je bercuti sakan cuti 2hari amek AL 3hari cukupkan seminggu, tp bile ade isu mcm semlm fireworks je pon, menyempring sana sini. Mindset tu dah bole la adjust bagi normal.



Anyway, its just my 2cents. Bukan nk tunjuk bagus or whatsnot sebab moi kadang2 pon alpa juga. Cuma moi rasa kite ni kureng mutual respect & understanding. Tak salah kan if kite being sensitive to surrounding. Apepun, moi sayang Malaysia sebab esok cuti Hari Wilayah yeayyy. Hahahaha :)


Anastasias Spa Giveaway 2012

Hi dearies lovelies,


Its been quite some time since last moi join GA. Alkisahnye moi skrg dh mule follow blog2 B2B seantero untuk dptkan helpful tips2 before tie-the-knot :P  They are so lovelies, sungguh sharing-is-caring with info, tips & ideas or even experience, kagum cara dorang elaborate pasal wedding checklist. Precisely details yo. Ahkak sungguh kekaguman di situ :P


Anyway, masa tgh berBW moi bumped into this GA and gediks nak join sekaki gak la. So moh kite :)) 



Syarat Penyertaan GA 

  1. Buat satu Entry pasal GA dan lupe kasi tempek image spa seperti di atas lalu menglink kembali ke blog organiser di SINI
  2. Sila LIKE LIKE LIKE and saya juga LIKE page FB Anaztasia Tie The Knot
  3. Last but not least, Tag 2 desired blogger. So moi tag 



Hadiah GA sungguh menariksss tertariksss deboom. Bab manja2 diri adalah kesukaan setiap wanita. Ouchhhh ai laikkk :P Anyway, ni hadiahnye...


Pemenang spa giveway ini akan memenangi FREE SPA !
SEPASANG RAWATAN SPA LELAKI DAN PEREMPUAN
di mana rawatannya adalah seperti berikut :

Lymphatic Drainage + Cellulite Body Massage (60 mins) +
Steam Bath with Steam Room (30 mins) +
Detox Slimming Machine Session (30 mins)
@ Neutrosense Face & Body


SPA VOUCHER INI HARUS DIGUNAKAN SEBELUM
18 MAC 2012, LOKASINYA DI PETALING JAYA.

Neutrosense Face & Body
C-12-6, 6th Floor, Dataran 3 Two Business Center
Jalan 19/1 Seksyen 19, 46300 PJ


TARIKH TUTUP : 3 FEBRUARI 2012


p/s: Jom join together2 ok :)) The more the merrier u ols :P



Saturday, January 28, 2012

Hantaran: Him to HER

Hi lovelies,


To standardize the hantarans so that they look pretty much the same with a lil differ in choosing the different types of flowers to deco, moi is totally amazed by the finale outcome.


All hantarans have their own uniqueness of beauty. *Amboi ko jah bsungguh2 puji hantaran ko santek la lawa la sync la bagai, skit2 sudeyyy jgn nk perahsan sgt ok! Kang muntah sume yg baca :P Erk, ya ampun. Ahkak sungguh overwhelmed tidak terbendung :P


Ok, so here the hantarans from Mr Yayangkin's side. Total ade 5 dulang dan barang2 hantaran includes 1: Sirih Junjung + Pinang + Gambir & Kapur. 2: Bekas cincins 3: Kain persalinan 4: Fondant Cupcakes 5: Buah-buahan (Grapes, kiwi & S'berries)


#1: Sirih Junjung


#2: Bekas Cincins


#3: Kain Persalinan


#4: Fondant Cupcakes


#5Fruits (Grapes, kiwi & S'berries)

Among all of these hantarans, moi paling suke tgk hantaran sirih junjung ni.




Suke tgk pinang, gambir & kapur yang dibentuk jadi munga2 chomel. Menarik la. Anak2 daras mane yang nk cepat jodoh, org2 tua selalu pesan kena curi2 makan sirih sapu gan kapur, celet gambir gan pinang lalu ngap dlm mulut. Klu hebat, gentel bulat2 tongoh dlm mulut smp lumat kuar kaler ala2 bencu apedehalll nak verangan Puteri Gunung Ledang xbape nk santek so dapat watak feelin2 nenek kebayan sambil duduk bwh pelamin pokok DBKL moi mmg sungguh twilight hahahaha :D  ai laikkkk u ols :))



Hantaran: Her to HIM

Hi lovelies,


As agreed by both families, dulang hantaran from pihak moi to pihak Mr Yayangkin adalah 7 berbalas 5. Paling mininum gitu :) Itu pun last min, moi still kena tambah 1 lg barang sebab E'planner inform barang utk dulang manisan sikit. Manisan refering to candies, cookies & box of choc :P Bile moi pegi usha during the making of hantarans tu, then br terkezut ayoyoyo the dulang hantarans pon super size ka? No wonder xcukup huhuhu :)


Anyway, moi is so in love with the hantarans. The decoration meets moi nye spec & expectation cume x expect the size of dulang yg gedabak itu :) but still moi just loving it. Amazing piece of artwork. No wonder Sheikh Muzaffar & Dr Halina chose you guys to be their wedding planner. Its because of how sincere you work. Not just for the sake of making profit but also the commitment & passion you guys put into it. Bravo E'planner. 


So, hantaran moi to him includes 1:tepak sirih, 2: Kain persalinan 3: Buah Kundur manis 4: Famous Amos cookies & Box of Disney chocolate & 3 stick of candies & polkadot apams 5: Ferraro Roche 6: Fondant cake 7: Greenish fruits (apples, pears & grapes)


All hantarans were specially deco by Iqmal, E'planner. He used fresh flowers as requested by moi to be in the same color code supaya nampak synchronize. Theme in greenish, yellowish, blueish off white :) Cuma gune different types of fresh flowers je to indicate the difference in between our hantarans. 



#1: Tepak Sirih


#2: Kain persalinan


#3: Buah Kundur Manis


#4: Disneyland choc, 3 stick of candies, 3 packets of FA cookies & box of polkadot apams 


#5: Ferraro Rocher


#6Fondant Cake 


#7: Greenish fruits 

Alhamdulilah, 4 out of 7 items have been sponsored by moi's aunties & cousin wife. Special thanks to aunty for the fondant cake, thanks maklong for the polkadot apams, thanks makngah for the kundur manis and thanks kak zura for the cookies & candies. 

The rest of the items macam fruits, disneyland choc & FR choc moi beli.  Moi sgt bersyukur sebab hantaran utk 7 dulang never cost moi a fortune. Rezeki Allah swt sangat melimpah ruah. Syukran ya habibi :)


Friday, January 27, 2012

Review: The Proposal of Love

Hi & Salam to all dearies, 


Sungguh tak tersangka semua perkara berlaku dengan begitu pantas. Tak tersangka juga bila Allah swt menetapkan ketentuan untuk moi membuka pintu hati. Mungkinkah hati mengalami sindrom traumatic kesan luka lama. Maka, tiada ruang dan tiada peluang untuk sesiapa. Mungkin juga hati belum pulih sepenuhnye. Tapi, yang pasti masa sudah tiba atau seru sudah sampai untuk memberi sedikit ruang dan peluang untuk kebahagiaan.Terima kasih Allah swt kerna menemukan cinta yg bukan diukur dari paras rupe, bukan juga diukur dari harta yang berkepok2 wlpn ini semua yg telah kau duga padaku. Yg penting keperibadian, kewibawaan dan mindset yg berintegrity menjadi pilihan hati. Dan masa bukan pengukur utama kpd proses mengenal hati budi masing2 sebab jodoh telah mengatasi segala-galanye :))


Amboi, sungguhla puitis pujangga luahan hati moi dan gile melancholic munyik setiap baris ayatnye :P *Ok sila kembali ke diri moi yg lebey kpd kesengalan kerna tiada motif bermelancholy segala. Apakah???  *mode terharu biru jingga sebenarnye :D


Alhamdulilah, majlis tahlil & doa selamat & pertunangan moi berjalan dengan begitu lancar.  Semua ahli keluarga & yayangkin's & besties & E'planner yang banyak memberi moral support & collaboration yg tak terhingga. Terima kasih korang. Moi really appreciate all the effort, help & do'a from all of you guys. Hanya Allah swt yg membalasnya :))


Anyhoot, its time to recap back the ceremony that took place last Sun on Jan 22, 2012 at granny's crib. Moi will disclosure the review from the early checklist created for the E'day. The original planned ideas with the actual finale outcome. 


Lets start off with all of these original checklist ye :))




The theme: Teal a.k.a rustic turquoise 


Moi just love the color but once it fitted to the body, it seems to put on extra pounds to the weight :(( *teal is definitely not the right color, moi look pretty bulky in it even the E'dress cut was minimal.


But, teal gives such a dramatic effect to the decoration. It blends well with pastel color which it balances the overall look. The candy buffet itself gives the outstanding effect by looking so yummilicious :P





Cincin Merisik + Bertunang 





Both cincin moi follow m.i.l wannabe masa time nk beli *hahaha mil katenye :P gatai :D So, both adalah pilihan hati ye. Moi pilih cincin belah rotan emas skli gan cincin tunang white gold with tiny bits of 13 diamonds. Moi mmg prefer diamonds yg jenis kecik + tertanam meaning xterkuar sebab ahkak adalah super keganasan maka sila jgn amek risiko bile diamonds ade 13 kang jadi 3 je huhuhu sengal :P 

Masa merisik Mr yayangkin's nye aunty yg sarungkan then cincin bertunang his mom plak. Harus both mengigil ms nk mskkn cincin sehingga ketidakmuatan untuk masuk ke jari moi yg xbape nk runcing ni :D Bole? Aleh2 ahkak yg kena tonyok kasi msk hehehe sungguh maruah i tercalar u ols sbb emcee ckp ahkak dh gemuk...apakah??? :P


Baju Bertunang

To be honest, moi sgt tak berpuashati gan outcome baju tunang. Cutting sgt sloppy. Tak terletak kat badan plus longgar here and there. Moi decide utk buat 2 pieces xmoo attach skli so that next time bole pakai lace tu gan inner baju lain. Inner pakai long dress then french beaded lace moi suruh tailor aunty alice buat simple baju kurung moden je but arghhhh it turned out pretty much like a sack. Ini sungguh sedih. Sebaik upah jahit tak mahal rm150 je. If not, harus ahkak stress ade kang pokok DBKL kt pelamin tu jadi mangsa :((

MUA

Make up + hairdo done by saloner KEIRE from salon SIKAT, mutiara dmsara. Moi tried the trial and it turns out quite good tapi masa E'day the make up looks a bit odd dlm pic actually. Tak sure pasal rambut moi yg senget sebelah tu ke or sebab baju yg sloppy ke? Moi lebey prefer makeup time trial. Nampak feature moi tone down. Tak daring sgt. E'day muke ahkak ade persis trans skit plus plak dgn munga 2 ketul kt tepi rmbt kaedahnye yg xbape sesuay...it ages moi...ahkak nmpk andalusia :D ohh tidakkkk :(( 


Dialog between Moi & Mr Yayangkin atas settee :D

Mr Yayangkin: Sayang, muka u makeup sendiri lagi lawa...ni dh mcm maknyah i tgk *smbl muke senyum2 kambeng sbb time ni tgh tangkap gambar :P 

Moi: huh??? yeke sayang tapi i rasa lawa je *hahaha smpt lg ahkak perahsan wlpn dlm hati mak sentap :(( siut je T___T


Mini Dais 

Ok, ini juga something yg beyond expection. Masa discussion gan E'planner, he draws la sample of moi nye rupe paras pelamin tu. Ade kerusi size giant :P then on both side ade fresh flowers dlm pasu size giant juga plus gan pokok konon2 verangan sakura ala2 theme twilight gitu. Arghhhh gile verangan oi :P Yg penting, mentang2 la ahkak super size harus sume barang pon size XXXL u olsss hahahha :D 

Anyhoots, to be frank, moi sgt satisfied & overwhelmed by the pelamin. Bak kata ayah, pelamin camni bole la kot nikah trus ein! Erk, sentap skli lg hahahha sabo je den :P

The pelamin fits moi nye preference. Mmg ahkak ade veranga acah2 nk konsep ala2 twilight gitu. Ade fresh flower yg ala2 bunga hutan. Kaler putih off yellowish cmtu. Then ade plak pokok dh mcm pokok DBKL tepi jalan bukan main besau dlm umah. Hamek, konon2 dream came true katenye. 










Hantaran

Untuk hantaran moi discuss with E'planner, moi nak both parties nye hantaran sharing the same color code. Ade yellowish greenish blueish off white. Just nk nmpk difference between hantaran ni kat pemilihan bunga je. The color remains the same. Bukan ape, saje nk nmpk synchronize sehati sejiwa gitu. Ouchhh geletis ko jah :P Hantaran for him 7 dulang and in return to moi 5 dulang. 



Later moi buat special entry just for hantarans je ye. Hantaran from him to her and vice-versa :)) Yang penting most of the barang hantaran dpt sponsorship from aunties2. Syukur sgt2 (*__*)


Bilik Beradu a.k.a Props for photogediks


Moi tak sempat nk deco just bersihkan and clutter-free barang2 dlm bilik tu since xde sape yg pakai that room. Mak tlg tukarkan bedsheet gan curtain kaler white gan cream.
At least time makeup smpt lg nk cam-whore gan tetamu *gediks :P


Food of the day


To be honest, moi tak pandai kira2 pasal bab makan2 kenduri ni tp for moi mkn untuk 200 pax and cost approx dlm rm1.5k pretty much pricey. Ke normal??? Its relative catering. Ade lauk ayam masak merah, rendang minced beef, arca timun, kari daging, pepedom, ikan kembung & keli goreng, sambal belacan & tempoyak belacan, buah oren, bubur kacang, pengat durian + air sirap limau. 


Overall, moi dapat feedback bubur kacang sedap, lauk daging sedap cume ayam agak keras  and arca timun rasa dia out. Sorry. Just being honest.


Sorry xde picture la catering buffet :(( 


Candy Buffet


Candy buffet moi job assign to lovelies bestie Se Norita. She's like another clon of moi yg sanggup buat decoration & all the sweet dessert & candies mcm velvet cake, indian kueh called halwa *sedap gile :)) chocolate dip marshmallow, grapes,  finger mix fruits tarts. Thanks juga to all aunties maklong & aunty zaini yg sudi sponsor polkadot apam yg colorful. Super cute. 







Goodie Bags

Goodie bags adalah product last min. Alhamdulilah moi manage to complete all 100pax untuk tetamu with the help of makcik2 gan cousin2. Tengkiu ye korang. Anyway, dalam goodie bags, moi letak cokelat sponsored by maklong then ade biskut Appollo perisa pandan, peanut, pandan gan blueberry. Moi beli jelly sticks sebab cumi xde yg comey :D


Goodie bags on left side to front view and right side back view. Simple je. Malas nk recah2 sgt :)) 




Photographer


Moi best gossipin busybuddybody Missy Munie hahahahha :) She's still newbie but her artwork amazing and look like its taken by amateur. Hat off to you, babe.The picture taken was editted that's why nampak menariksss.Thanks babe. Jasamu dikenang sampai mati :)) Ecehhh, next week aku blanje ko karok sampai lebam jom :P


 

Ini saje liputan review untuk E'day. InsyaAllah di lain slot kite ceritera pasal hantaran ok!


Till then, take care lovelies. Have beautiful days ahead.


Tuesday, January 24, 2012

Teaser: The Proposal of Love

Hi lovelies,


Alhamdulilah, majlis pertunangan moi berjalan dgn lancar as per planned. Syukur things turn out beautifully. Everything runs pretty smooth thou it rains cats and dogs towards the end. Hujan rahmat kate org tua :) 


Lets embrace the moment together and kindly do'a for our upcoming big "tie-the-knot" ceremony this October, 2012. Amin :)




 

























So, that's about moi's E' ceremony. InsyaAllah moi will update & share full story cover of E'day soon ye :) 

Till then, take care (*_*)