Saturday, January 07, 2012

1st 2012 Trip - Disneyland, HK (Day 3)

Hola & Salam Bloggers,


Yeayyy...its time for some action! Erk, apakah??? Ok, toksah geletis sgt :D Jom continue itinerary utk day 3 yg lama terkepam masam2 manis dlm draft tu :P dah bole buat dalca ok! Hahaha kejisss :D Anyway, episod day 2 di SINI ye. 


Pagi-pagi after bekfes, DIY bekfes sdn bhd seperti maggi & teh o mesia mari & apple pie Mc'D siap2 tapau time dinner semlm ai maklum hostel HK mmg super kedekut xprovide lgsg food. Mencik! Dapur nk masak2 pon elek poracik. Lg super duper kejiss. Mencik 18kali :(( Boo u USA Hostel, among other definitely yr hostel is the worst :S


Xpe, ahkak tak heran xde supply food sbb ahkak dh tapau berplastik2 biskut2 kanak-kanak rebena sume perisa ade :P Uncang teh cilok kt umh, ko ckp je nk perisa ape! Teh stroberi cap Ahmad, teh perisa peach sume ahkak ade u ols siap ahkak dh cilok byk susu kecik2 cap jerman mari time minum2 kt Marche hahaha u name it je...amboi gile velagakss ko eh bab2 mkn ni :P *be prepared sblm kelaparan melampau melanda adalah moto yg harus diutamakan bile travel ke negara non-muslims ni ye :)) 


Eh mokcik, ko nak blogging pasal makan ke pasal trip eh...ish ish ish...suke noo lari focus :P Hikhik ya ampun sorry. Haa jom jom :))


Ok, after makan trus terjah mtr TST ke Lai King st then change train ke Sunny Bay. From Sunny Bay, the train yg dirumus khas berkonsepkan Disneyland character adalah sgt menyeronok-sonokkan :)) *If moi masih mude remaja pasti melompat terkinja2 dek kerna kegirangan melanda diri :D *sengal :P






Bile smp je Disneyland nye st, kena change tic then beli return tic ke Sunny Bay blk nnt siap2 dalam hk19. So total dlm hk38. Untuk masuk ke main entrance Disneyland, anda perlu menapak ye.




Friendly tips #1: Untuk keselesaan beriang-riadah dlm Disneyland, anda dinasihati supaya memakai baju/suar yg light & tak bulky. Wlpn sejuk, moi just go for legging dan pump shoe ala2 kasut kungfu Uncle Berusli je :P Oh RIP Berusli :) yes, moi do look lil awkward tetibe ko pakai pump hitam sock putih erk euwww :D but seriously senang & selesa nnt, sebab sure byk nk jln2 plus ramai org q tunggu turn naik each rides maka gaya mutu keunggulan bukan satu ukuran Huehue memandai je :P 

Oorito, mari kite tengok ape yg best dalam Disneyland ni. Sblm tu, if u guys dh beli tic secara online still kena redeem kt counter. Masa nk masuk kt entrance, ade inspection handbag ye. No outside foods allowed but alhamdulilah air botol + biskut2 ahkak selamat :))

Friendly tips #2: Masa checking, moi dh sorok air gan biskut2 di sebalik winter warmers hahaha sungguh licik bukan. Yes, have to sbb dlm Disneyland xde halal restaurant yg ade pon just vege restaurant maka energy booster kena ade just to keep us sane dlm tu 
teehee :) Dan yg paling insane bile tgh harga foods + beverages yg kaw2 mahal :( fengsan

Friendly tips #3: Berapaaa byk tips daa!!! hehehe ok ok ni last tip :P Ok, after inspection sile pegi amek Disneyland Guidemap. Sila cari bangku panjang dan duduk bertakafur...eh motif? Bukan? No, just duduk and discuss on the show & attractions nye TIMES guide. Ini sangat penting sebab 1. Set & plan masa supaya tak missed out any shows yg best :) 2. Just be selective bile nak naik ride sebab takut masa tunggu berjam2 q tp end up naik rides utk kanak2 nye level excitedness je so rugi la xdpt catch up other rides yg sesuay dgn umur hahaha :D 3. If possible just go for single ride nye q, faham tak? meaning xyah la naik bergeng sebab lebey jimat masa. Nak q yg normal mmg super panjang mau nye dkt 40mins br ley naik so go for single q, bile ade available tmpt kosong nnt yg single q bole occupy tapi syarat xley nk duk sama2 gan geng la. Tak kisah pon sbb bile naik rides xde plak ko nak borak2 gossip tgh2 naik ride tu kan so xperlu hahaha :))


FYI, Disneyland ade 5 main attractions ye :)

  1. Main street USA
  2. Tomorrowland
  3. Adventureland
  4. Fantasyland
  5. Toy Storyland
Ni susunan from the main entrance ye. Just berpandukan map and walk along the street smbl2 berfotogediks. Mari kite mulakan penjelajahan si para2 remaja purba.

Main Street, USA

Attractions:
  • HK Disneyland Railroad - take grand tour keliling Disneyland dgn exurcion-style train and stop kt last pit stop kt Fantasyland. 
  • Main street vehicle - cruise up & down kat USA nye street naik wagon :)
  • Animation academy - for kids to learn how to draw their fave Disney's characters.
  • Art of Animation - Info of magic access.
  • City Hall - get info and quest relations. Ade money-changer, atm machine & rent wheelchair & Disney's baby stroller. 
Restaurants & Refreshment:

  • Market House Bakery - delicious pastries by Maxim's but no halal sign :P
  • Mickey waffle, Turkey leg & Frozen lollipops cart - the waffle in mickey shape. Awesome but so pricey for standard of waffle :P Hahaha :)
  • Main Street Corner Cafe - offers premium American menu.
  • Plaza Inn - family-style Cantonese cuisine. 
  • Popcorn, Cotton Candy & Frozen lollipop cart - reasonable price tapi makan suke2 for kunyah2 ok la. Nak kenyang tak la :P
  • Coffee cart - best get a cuppa time sejuk2 :) 
Shops:
  • Emporium, Main St. Sweets, Center St. Boutique, Town Square Photo, Midtown Jewelry & Crystal Arts. 

Cam-whoring a.k.a Fotogediks session:








Aksi lompat gegar tanah wajib ade. Benchmark kaedahnye u ols :P

Tomorrowland

Attractions:

  • Space Mountain - High speed journey of the universe with thrilling roller coaster. Min height is 102cm. Most 1# nye ride yg wajib naik. Compulsory ok! Paling best among others. Roller coaster ni dlm gelap just nmpk bintang2 planet2 tapi sgt thrill. Best gile. Normally, roller coaster kan open-air tapi ni sumthg different. 2 thumbs up :)) 
  • Stitch Encounter - Talk & play games with Mischievous Experiment at the Space Traffic control center.
  • Orbitron - pilot yr own flying saucer. Fusing2 moi fening. Hahaha :D
  • Autopia -  Actually, ride ni kena naik & control electric car cruise along the tomorrowland highways then tembak2 musuh. Hahaha quite fun sbb if you are good pilot so byk musuh mati. Towards the end ade markah. Harusla moi not-so-good warrior ok! Org tembak2 ahkak duk sebuk buat vclip huhuhu :)
  • UFO zone - Encounters cool kind of some water-squirting UFOs.
  • Buzz Lightyear Astro Blaster - Interactive adventure to save the universe from evil emperor Zurg. Fuhh gile astronaut weyh :D
Restaurants & Refreshment:

  • Comet Cafe - HK cuisines like BBQ, work-fried items & noodles serve with pork :(
  • Starliner Diner - Burgers, fried chicken, salads & sundaes. Serve with ham :(
  • Popcorn, Cotton Candy & Frozen lollipop cart
  • Flying saucer snacks - Foot long hotdog,Jumbo hotdog :( Nachos :)) Corn dog. Sume dog2 ini tidak halal :( sedey je 

Shops:
  • Space Traders & Star Command Suppliers
Cam-whoring a.k.a Fotogediks session:









Adventureland


Attractions:


  • Festival of The Lion King - Disney animated classic of colourful pageant, music & dance to celebrate Lion King at theater in the wild. Must-see show. Definitely worth yr penny. Seriously, it reminds you of yr fave L.K songs Endless love, Can u feel the love tonight, Simba - awak adalah singa yg super kacak  :))  
  • Rafts to Tarzan tree house - cross the river to Tarzan's island. *we are not that interested to that tree house so tgk dr bot je :P
  • Tarzan's Tree house - climb to high adventure to experience the musical instruments in playhouse at the base of the tree :) *If nak feelin2 Jane & Tarzan sila la :D
  • Jungle River Cruise - Mysterious rivers of Adventure. Best. You can see elephants, crocodile, gorillas, red Indian main sumpin & lots funny stuff in wax mcm Brad Pitt kt Madame Tassaud. Lookin so real yo :P Must-cruise in this boat ok! 
  • Liki Tikis - sway the beat of jungle rhythms pounded out by these "leaky" tiki poles. 
Restaurants & Refreshment:

  • Tahitian terrace - South Asia Indian cuisines for veges. 
  • Snacks &  Frozen lollipop cart
  • River view cafe 
  • Safari snacks - Egg puffs :) Fish balls :) Korean squid 

Shops:
  • Professor Porter's Trading Post
Cam-whoring a.k.a Fotogediks session:














Fantasyland


Attractions:
  • Sleeping Beauty Castle - very enchanted monument :) feelin2 magical fairy-tales gitu 
  • Mickey's PhilharMagic - magical 3-D adventure *love to watch this 3D short movie 
  • Dumbo the flying elephant - definitely not for us :P 
  • Cinderella Carousel - Ride one out of 60 prancing horses
  • Fantasyland Train Station
  • Fantasy's Garden - Photo with Mickey Mouse & his Disney's friends. Damn long q :'(
  • Mad Hatter TeaCups - spinning cup *lets get giddy dizzy :D
  • It's a small world - kids cruise while singing to its song
  • The Golden Mickey - Musical celebration of Disney's films & characters. Must must must see as recommended but we missed it :'((
  • The Many Adventures of Winnie The Pooh - Join Pooh to explore the storybook in The Hundred Acre Wood
  • Snow White Grotto - make a wish in wishing well 
Restaurants & Refreshment:

  • Royal Banquet Hall - International food offers American grill, Japanese cuisine, Chinese dim sum / steamed rice & specialty rice dishes.
  • Thai Chicken Leg, Chicken pie, Frozen Lollipops Cart
  • Small World Ice Cream
  • Popcorn, Cotton Candy & Frozen Lollipops Cart 
Shops:
  • Professor Porter's Trading Post
Cam-whoring a.k.a Fotogediks session:





Toy Story Land


Attractions:
  • Toy Soldier Parachute Drop - advisable to go for single ride. Jimat masa dan tak perlu q pjg. Best gak naik parachute ni. Acah2 gayat gitu :P
  • Slinky Dog Spin - Hop on his tail and go round and round. Erk not for us :P tapi xtau nape kteorg snggp tgu 40mins semata2 nk naik hanjeng ini huehue xsesuay tul :D
  • RC Racer - Must-ride U-shaped nye track. Awesome naik ride gravity defying jenis speeding back and forth exactly mcm kat Sunway tu tapi lg lama & laju. Wajib naik ok :)
  • Barrel of fun - sesi cam-whore with Toy Story nye characters :) 
Restaurants & Refreshment:
  • Jessie's snack Roundup - Frozen yogurt, Mickey cookies & Pizza Cone
  • Frozen Lollipops Cart 
Cam-whoring a.k.a Fotogediks session:







Fuhh, gile gigih cite satu2...huhu sorry guys if u get bored. Saje elaborate for my own journal. InsyaAllah ade rejeki nak repeat nnt bole pasang strategi for the sake of enjoying it to the fullest :P Wlpn seharian kt dlm Disney ni, ade jugak showcase yg kteorg miss :( tapi after all we did have fun. 





Normally towards the end akan ade fireworks. But, we didnt wait for it sebab xmoo nnt berebut2 bersengol2an dgn berjuta2 confirm congest kt mtr. We made a move bit earlier. 


Lovelies, that's all about the funawesomeness :D Next entry nnt kte continue cite saki-baki pencutian kontot ni ok! 

2 comments:

  1. I love HK Disneyland! Makes me feel like a kid every time :) Nice photos too!

    Xoxo,
    The Pink Margarita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear, me either...Wish to go to Paris Disneyland in future :) Anyway thanks for reading my entry thou its in my mother tongue language xoxo

      Delete