Thursday, January 05, 2012

1st 2012 Trip - Guangzhou (Day 1)

Hola & Salam Bloggers,

Its time for trippy's entry. Yeayyy :)  




Pembuka tirai untuk 2012 adalah program jln2 mengukur tanah ke Guangzhou & HK. Alhamdulilah, rejeki Allah swt sentiasa ade. Syukur. Wlpn moi diduga bile kereta kontotku membuat onar dgn meminta enjin baru dan dgn selamba zasss dualibuenamratus hingit terbang melayang sobsob :(( But, still rejeki Allah swt masih terbuka dan dipermudahkan. Anyhoot, after almost 8months nye planning & booking return tic + return meals + 20kg luggage dlm rm390, the time has finally come yaaabedaabeedoo \m/ Super-excited. This time punye planning bersama bestie, kteorg purposely decide utk travel ke negara yg murah & beriklim sejuk. So, we've decided to go to GZ & HK. Wlpn both countries elek poracik xde la salji salju bagai but yet we were pretty much overwhelm sbb reason to go to HK adalah kerna nk berjimba-jimba kat Disneyland. *kindly not underestimate the kechildishan kteorg yg mengalahkn kids wlpn usia menghampiri 3-series...ayoyoyo sungguh ketuaan di situ :(   


 
Isi perut gan masakan melayu takut kempunan :P


Pitih yang sekankang kera :P


Oorite, so our flight on 5th Jan tu departure time dia dlm kul 4.25pm. Mr Yayangkin adalah sungguh gigih menghantar ke LCCT. Tengkiu eh. Since we booked tic early sblm ade new policy AA yg require to web-check-in, we didnt really have to do that. Bole je lg counter-check-in and no charge of RM10 tu :) wlpn xde check-in luggage. Sume backpacker hangkut naik. 



Ohh since this tic dh lama booked, ms tu moi blum lg bergedik santai diet konon2 xmoo mkn nasi. Harusssla ahkak stress bile AA flight attendant tu serve ahkak meal nasi. Ohh tidak. Sebaik bole change menu. So hadap la lasagna yg lg tinggi kolestrol ittew tanpa rs bersalah budget xmkn nasi kira abes berdiet la...Hahaha apakah corrupted mindset dek nun oiii??? :D 


Anyway, normally previous trip moi akan try cari any available 3-seat yg xde org dan berbekal muke seposen pegi menukar seat before boarding. Ai maklumla, AA nye aircraft ni mmg xbape nk selesa if all seats tu occupied. Rasa sempat and cramped sgt :( Tak suke. Unluckily, time pegi sume seats ade org. So, after 4hrs of kelenguhan sendi2 otot2 vontot segala, kteorg pon smp Baiyun International Airport dlm kul 8.10pm. 





Kastam China gile canggih :P Hahaha 




Dari Airport, kteorg terus naik MRT ke Sunflower Hotel. Fyi, GZ nye acco mmg murah. Dlm rm30 per night. MRT dia plak sungguh byk route of lines. Ade 8 different lines kalau xsilap, 1st kteorg turun kat Tiyu Xilu then change ke line 5 pegi ke Zhujang New Town then stop kat Yuancun. Tic dlm rmb8 lebey kurang rm4. Sbb time dh malam, agak susah nk cari hostel kteorg sbb no signboard at all. Just refer to map yg siap2 print from msia, dan tanye few people thou dh mcm ayam gan itik bercakap, finally kteorg jumpe...fuhhh sungguh mencabar bile travel ade language barrier ni ok! Pepatah melayu konon2 jgn malu bertanye if taknak sesat jln adalah sungguh reserve konsep kt GZ, lagi tanye lagi sesat adoiyai :P







After check-in letak brg, trus zass kuar balik g cari makan. Alhamdulilah, our hostel dekat je dgn muslim restaurant. Sebaik ade menu berbentuk visual, mmg harusslaa maruah tercalar bile dgn selamba moi mtk menu dlm mode textual hahahha ya ampun, ahkak buta huruf mandarin u olsss :P 




Noodle yg ala2 tomyam ni  + air botol kaca coke tu dlm rmb11.50 = rm6++


Lps blk mkn, moi terus on FB smbl borak2 minum teh gan guests lain. Harusslaa china haramkan FB so gigihla moi bypass proxy. Ok, tipu. Takde gigih mane pon. Pakai virtual private network je pon. Hayat nk berlagak bypass proxy bagai hahahha :D

Anyhoot, tu je itinerary utk day 1. 2nd day dah nak gerak pegi Hong Kong. Ceritera pasal HK next entry ok. 


Till then, take care ye. <3

No comments:

Post a Comment