Sunday, January 08, 2012

1st 2012 Trip - Guangzhou (Day 4)

Hola & Salam Bloggers,

Sambungan rentetan percutian kontot yang dah lama pending dalam draft travelogue GZ - HK. Apakah kemalasan melanda? Secara tetibe mood nak berblog pasal percutian telah t'trigger out of nowhere. Rindu nak b'backpacking gamaknye :'( 1st half of the year dah cover 3 countries, insyaAllah ade rejeki lebey 2nd half ni after raya nak backpack ke neighbouring countries hok dekat2 pulak. Windu nak beraksi dugong :P Lautan api sanggup kurenangi mode phleaseee :P Haha ok. Sila jangan merapu & be focus. Ok ok. Anyhoots, itinerary untuk day 3 DI SINI eh :) Ai maklum moi pon dh kesusutan memori bile nak update the next day nye itinerary. Harus kena refer previous entry utk flash back memori kan! Gigih buka folder pictures untuk re-continue the day 4 :D 


Lets begin :) So untuk day 4, we start off our day earlier in the morning after breakie. From mtr TST ke Jordan (hk4), we all planned nak naik bus back to GZ instead of naik train from kowloon back to GZ. Lebih jimat (hk100) but required more time. 3hrs rather than 2hrs if naik train dan of course lagi selesa la. Terminal bus kena change 2 kali. HK - Shenzhen pitstop last untuk tukar bus straight ke terminal area mtr gongyuanqian, GZ. 


    



Masa dah sampai, it was really for us to find our Guesthouse, Journey House @ GZ. Map dia adalah super lousy plus alamat yg diberi adalah sangat confusing. At one time tu, we almost nak kena tipu dengan local. Sebaik ade instinct yg agak reliable, so we just ignore them. They tried to fool us walaupun kiteorg dah macam ayam dgn itik b'communicate Haha :P Sengal gile :'( 

Then, ade one time tu moi rasa gile give up dah nak cari backpacker hostel yg lain je wlpn dh bayar booking. Masa duk fening2, moi tetibe tgerak hati nak tanye one fella guy ni address guesthouse kteorg. Ntah la xsure nape instinct cakap just go and ask to that young descent looking chinese guy ni. Maybe sebab moi rasa dia pakai kete mewah plus nampak mcm bole converse in english. Maka, al-kisahnye ahkak terjah giving a shot by asking. Thank to Allah swt, he speaks english. Not that fluent but arghhh who cares? As long as we understand each other. That's just good enough :) So, young guy ni offer nak tolong hantarkan kteorg ke guesthouse tu. We all macam ya Allah, syukur sgt2 wlpn at 1st moi's nye partner ade doubtness. Tapi, redha je kteorg naik kete dia. Moi tak fikir negatif sgt sbb maybe inside the car his wife yg tgh pregnant pon ade. So, ade rasa yg they are good people hopefully. Berserah kat Allah swt time ni. Tawakal sgt. 

This couple sgt2 helpful. Si bini gigih call guesthouse sebab pusing2 xjumpe guesthouse tu. Si laki plak gigih set GPS nak cari route kat mana tempat guesthouse tu. Time ni rasa tak sedap hati sebab mcm menyusahkan sgt :( Siap bgtau couple tu just drop je kiteorg kat mane2 we all just find out sendiri. Sedey je munyik kan hahaha wayang sgt :D

At last, after 30++ mins fusing2 kt area guesthouse baru jumpe the exact block. Alhamdulilah. Terima kasih Allah swt, despite of obstacle yg kiteorg lalui still dipermudahkan urusan. Syukur sgt2 :) 






 


Lepas dah settle check-in, kteorg dah mcm naga kelaparan. Harus perlu onnomnomnom :) Seperti biase, jom terjah kedai muslim untuk mengaum. Sebelum jumpe kedai muslim yg berdekatan, harus ape saje makanan halal di jalanan perlu diterjahi ok. Moi tapau satay beef yang super enak. Enak aje kalau lapar hoccay! :D Mula2 ingat nak snackie buah je sbb dh lapar mcm naga kan. Sebaik cross the road, nampak kedai muslim. Alhamdulilah. Rejeki perut :P Buah nehe-nehe terus lupakan niat nak beli. Hahaha :D






Bile dah lapar bukan setakat buah nmpk yummilicious, munga-munga pon nmpk lazat bole? Hehehe :) 






Abes makan harus perut sudah gumbira maka mode jln2 perlu di activate secara cargas. Lepas ronda2 mengukur tanah kawasan sekitar, kiteorg decide nak pegi tengok night life kat Beijing Lu.













Alrite. Thats about it. Next entry will be the last day nye itinerary. Nanti-nanti aja gua ngomongin ya :P Daaaa :)

No comments:

Post a Comment