Friday, January 06, 2012

1st 2012 Trip - Hong Kong (Day 2)

Hola & Salam Bloggers,


Mari menyambung rentetan ceritera percutian kontot moi. 1st episod di SINI ye :)

Itinerary utk day 2, kteorg plan to sight-seeing to few famous places in HK. So awal2 pagi after bekfes, kteorg dh gerak ke metro utk ke Guangzhou East railway st. From hostel area, naik kat Yuancun st. then stop kat Yangji st. (line 5) baru tukar line 1 straight to GZ East railway st. Metro dlm rmb3.


To HK, ade 2 cara. 1st, travel via train ( lil bit expensive dan save masa ) and 2nd alternative is via bus tapi kena change 2 buses ( lots cheaper but requires more time ) and we tried both. Pegi naik train ke kowloon, HK dlm rmb154/hkd190 = rm 78 (bole byr dlm rmb or hkd, xde mslh). Train T823 cabin 7 seat 031 departure dlm kul 10.39am.


 




East rail line akan lalu Shenzhen tapi last pitstop kat Hung Hom st. Dari H.H st then naik ke East Tsim Sha Tsui exit terus ke Nathan rd. Rege tic dlm hkd4. Oleh sebab, msg2 dh kelaparan, maka best place to get food yg eatable adalah di Mc'D ye. Fillet o fish menjadi santapan meal paling murah yg boleh didapati hkd20 :P

 

Lepas mkn, trus terjah hostel. Hostel kt HK adalah sgt mahal among others plus gile kecik bilik. Sendat dan ketat :(( Gile la :D Moi sgt xsuke, sebaik hostel just utk tdo & letak luggage je...apedaa!!! Kate pon budget traveler, hadap je u ols :P manyak plak munyik eh *__*

 


1st place yg kteorg decide to visit is The Peak, definitely a must-see attraction to capture magnificent panorama of bustling HK . How to go: From East TST st. head off to aldmiralty st dlm hkd8.5 then exit dr st pegi ke bus stop amek bus no 15 byr dlm hkd10 trus naik smp atas peak. 









Area Mall kt Victoria Peak ade Madame Tussaud. Moi xmasuk sbb fee entrance agak pricey for others so xjd masuk, rugi tak beli online :(( tapi masa tu sangat ramai orang plus ade segerombolan geng tourist dr India sepenuh2 so xrasa terkilan sgt la xmasuk pon *hayat kaber line sedangkan rs rugi tak masuk :(( 





Lepas puas cam-whore dgn En.Berusli :P moi turun balik naik tram. Tic single trip hkd 28. Sampai bawah naik bus 15c (hkd 4.5) nk pegi ke Star Ferry cross back to Kowloon utk next jimba at Stars Of Avenue. Star Ferry hkd2 saje. Murah :))



Before naik ferry, smpt mengaum fries :P beli kat Burger Box (hkd 10).



Bile dah sampai kt area Avenue of Stars, ramai gile org dh amek port utk tgk Symphony of Light showtime at 8pm. Statue of HK celebrities mcm En.Berusli sume kt area sini.






Fyi, multimedia show ni consists of 40 buildings combining the engineering of lights & sound narration named acknowledged by Guinness World Records by its largest permanent lighting & music show. Memang gile cool la wlpn vontot jadi kematu tgk 20mins ni :D

Lepas show, kteorg decide nak pegi Ladies Market so just naik mtr ke Mongkok st (hkd 5). Time ni ramai gile org smp berpeluh2. Moi siap zipped off winter jacket ni so that lebey breathable hahaha gedikss :P 






Mamat pra-kacak hok kat atas itu adalah retis ye. Tapi xtau sape kuang kuang :D Kat Ladies Market moi beli souvenir ciput2 je sbb xsuke la feel nk bargain mcm ala2 kt PS, mesia. Udey la ahkak ratu bargain mmg end up dpt barang gile murah plus gan siap dapat maki sekali hehehe :)) Gile stress aso & amoi kt flea market ni sbb bargain gile melampau xagak2 :P *Jgn disangka we ols tourist u ols nk tipu, kami warga mesia yg hebakkk berbargain okeh :S eceh sumpah statement ko sungguh mintak pelesing :D

Well, itula ceritera untuk day 2. Next entry kite gebang pasal kanak-kanak purba jimbaroo smbl riang-riadah kat Disneyland ok!

Till then, take care all :)

No comments:

Post a Comment