Tuesday, January 31, 2012

♫♪♫♪ Draft: Wed's Checklist ♫♪♫♪

Hi lovelies B2B,


Moi dah start buat some checklist & drafting for wedding preparation. Moi hv learned not to do things last min sbb itu penyakit Malasin yg sgt merugikan. Adoi, dari skrg dh kena segregate keje among family members. Takde la rushing towards the end nanti. 

Moi kena ade strategi yg effective dlm me"manage"kan duit. Saving yg pasti sudey ke laut China Selatan. This month budget utk travel + engage menyebabkn moi kefusingan :P Namun, rejeki Allah swt masih ada. alhamdulilah. Rejeki yg diberi melalui bantuan yg tidak diduga. Family & urusan yg dipermudahkan. Anyway, no more getaways/holidays obersi tahun ni. Januari dh g jimba2 Guangzhou & Hong Kong so last bulan April je nak pegi Saigon, Ho Chi Minh Vietnam. InsyaAllah, ade rejeki beli barang hantaran kat sana. Semalam moi terjah Gulati's Sunway Dmsara rasa nk pitam tgk rege kain. Yg beaded xkisah chiffon or french lace semeter ade sampai mkn libu. MasyaAllah, anna mau fengsan la. kain anna beli kat Jakarta utk engagement 8kali lebey murah la, anna lihat kain yg lebey kurang sama tp beaded dia kureng manik2 itu sudey dekat rm800 utk 2meter. Apakah ini? MasyaAllah. Sumpah mauin fengsan :((


Memang mahal nak mampsss...InsyaAllah barang2 hantaran kelak mauin dikirimin pada rakan2 di obersi. Lebey murah deh. Serious. Last time pegi Melbourne, moi beli purse Fossil hanya $39 sahaje yakni rm120. Di mesia, regenye uda smp rm300. Rm 279 to be precised. Ishhh ishhh awat mahai sgt ni? Tax sungguh besar. Tidak bagus. Moi tidak gumbira begitu :((


Takpe, usah khuatir. Ade rejeki adela. Usah dipikirin masalah2 duniawi ni. Tak kemana. Berusaha, berdoa & tawakal pada yg Esa. Itu lebey afdal. Semua pon datang dari NYA ye dak??? ok, ustazah Ainun ingin bicara mengenai checklist hantarans & seperti dibawah pula hehehe :D


Hantaran for Bride:

Telekung
Sirih Junjung
Persalinan
Handbag & Heels
Cake or Choc
Perfume set
Timepiece
plus 1 tray: Bracelet / cheque/mahar


Hantaran for Groom

Al-Quran
Sirih Junjung
Shirt & Tie
Cake & Choc
Footwear
Time piece
Perfume set
Fruits backet
Wedding band ( ape ni?)


Wedding Checklist

  1. Majlis date
  2. Venue
  3. Kursus, Docs & HIV Test
  4. Catering & Canopy / Dewan
  5. Dais & Deco (Theme)
  6. Wedding dress (customize for nikah) + tudung + veil
  7. Reception outfits (Bridal service)
  8. Make up (Nikah & Reception)
  9. Door gifts
  10. Wedding prop & Deco / Banner
  11. PA system & Projector & Emcee 
  12. Hantaran
  13. Ring & Jewelries
  14. Kad Jemputan
  15. OP (official) + Pre-wedding + Video
  16. Tok Kadi & saksi
  17. Guest list
  18. Bridemaids & Bestmen
  19. Family's outfits
  20. Guestbook & Photobooth Corner
  21. Corsage ( DIY tag's name for both families)
  22. Spa 
  23. Honeymoon...verangan seperti di bawah...tapi nak honey to the moon cross by the sea bole??? Hahaha :D





Berdoa agar semua dipermudahkan.Amin. Moolah ooo moolah mari mari mari dekat pada saya :D Semoga rejeki juga bertambah2. Amin :))









Picture taken by King Oppa, moi's travel buddy. So amazed by his photo capture. Credit to him :) Firework from Masjid Gufran, TTDI :)

Anyway, Happy New Year to Hokkien people. Selamat menghalau hantu2 sekalian :P Semalam fireworks berdentam-dentum, ramai yg unhappy sebab weekday esok hari bekerja so agak menganggu tido malam dorang. Apepun, mutual respect is the key. For moi, pihak beraya maybe bole berfirework bagai tapi kena bijak memilih waktu. Jangan terlalu lewat malam sampai menganggu tido malam org lain yg perlu bekerja esoknye. Dan to those yg complaint2 pasal fireworks yg bising2 sgt tu, xperlu la nak maki2 or make racist statement, if Tunku Abdul Rahman, our 1st prime minister hidup lagi, sedey agaknye tgk rakyat mesia takde mutual understanding lgsg. kate pon, 1 Malaysia. Multi-racial country. Bile PH berlambak2 suke je bercuti sakan cuti 2hari amek AL 3hari cukupkan seminggu, tp bile ade isu mcm semlm fireworks je pon, menyempring sana sini. Mindset tu dah bole la adjust bagi normal.



Anyway, its just my 2cents. Bukan nk tunjuk bagus or whatsnot sebab moi kadang2 pon alpa juga. Cuma moi rasa kite ni kureng mutual respect & understanding. Tak salah kan if kite being sensitive to surrounding. Apepun, moi sayang Malaysia sebab esok cuti Hari Wilayah yeayyy. Hahahaha :)


5 comments:

  1. Hi... dah fikir theme untuk wedding? ;)

    ReplyDelete
  2. wahh..
    ramainya nak pergi hanimun kat grand lexis..
    ni yg nak pegi jugak nih..hihi..

    ReplyDelete
  3. cantik pulak gambor yang aku tangkap tu.. mase publish ari tu nampak cam bese jek.. hmm..

    ReplyDelete
  4. @artzleen: hi...blum decide lg theme wedding...kaler pon xpilih lg dear :)

    @Cik Nasha: hehehe tu la...verangan je tu kt grand lexis :P

    @king oppa: envy yr pictures...love it so much...santek wey...hahaha

    ReplyDelete
  5. dont envy.. get yours when the time comes...

    ReplyDelete