Friday, January 27, 2012

Review: The Proposal of Love

Hi & Salam to all dearies, 


Sungguh tak tersangka semua perkara berlaku dengan begitu pantas. Tak tersangka juga bila Allah swt menetapkan ketentuan untuk moi membuka pintu hati. Mungkinkah hati mengalami sindrom traumatic kesan luka lama. Maka, tiada ruang dan tiada peluang untuk sesiapa. Mungkin juga hati belum pulih sepenuhnye. Tapi, yang pasti masa sudah tiba atau seru sudah sampai untuk memberi sedikit ruang dan peluang untuk kebahagiaan.Terima kasih Allah swt kerna menemukan cinta yg bukan diukur dari paras rupe, bukan juga diukur dari harta yang berkepok2 wlpn ini semua yg telah kau duga padaku. Yg penting keperibadian, kewibawaan dan mindset yg berintegrity menjadi pilihan hati. Dan masa bukan pengukur utama kpd proses mengenal hati budi masing2 sebab jodoh telah mengatasi segala-galanye :))


Amboi, sungguhla puitis pujangga luahan hati moi dan gile melancholic munyik setiap baris ayatnye :P *Ok sila kembali ke diri moi yg lebey kpd kesengalan kerna tiada motif bermelancholy segala. Apakah???  *mode terharu biru jingga sebenarnye :D


Alhamdulilah, majlis tahlil & doa selamat & pertunangan moi berjalan dengan begitu lancar.  Semua ahli keluarga & yayangkin's & besties & E'planner yang banyak memberi moral support & collaboration yg tak terhingga. Terima kasih korang. Moi really appreciate all the effort, help & do'a from all of you guys. Hanya Allah swt yg membalasnya :))


Anyhoot, its time to recap back the ceremony that took place last Sun on Jan 22, 2012 at granny's crib. Moi will disclosure the review from the early checklist created for the E'day. The original planned ideas with the actual finale outcome. 


Lets start off with all of these original checklist ye :))




The theme: Teal a.k.a rustic turquoise 


Moi just love the color but once it fitted to the body, it seems to put on extra pounds to the weight :(( *teal is definitely not the right color, moi look pretty bulky in it even the E'dress cut was minimal.


But, teal gives such a dramatic effect to the decoration. It blends well with pastel color which it balances the overall look. The candy buffet itself gives the outstanding effect by looking so yummilicious :P





Cincin Merisik + Bertunang 





Both cincin moi follow m.i.l wannabe masa time nk beli *hahaha mil katenye :P gatai :D So, both adalah pilihan hati ye. Moi pilih cincin belah rotan emas skli gan cincin tunang white gold with tiny bits of 13 diamonds. Moi mmg prefer diamonds yg jenis kecik + tertanam meaning xterkuar sebab ahkak adalah super keganasan maka sila jgn amek risiko bile diamonds ade 13 kang jadi 3 je huhuhu sengal :P 

Masa merisik Mr yayangkin's nye aunty yg sarungkan then cincin bertunang his mom plak. Harus both mengigil ms nk mskkn cincin sehingga ketidakmuatan untuk masuk ke jari moi yg xbape nk runcing ni :D Bole? Aleh2 ahkak yg kena tonyok kasi msk hehehe sungguh maruah i tercalar u ols sbb emcee ckp ahkak dh gemuk...apakah??? :P


Baju Bertunang

To be honest, moi sgt tak berpuashati gan outcome baju tunang. Cutting sgt sloppy. Tak terletak kat badan plus longgar here and there. Moi decide utk buat 2 pieces xmoo attach skli so that next time bole pakai lace tu gan inner baju lain. Inner pakai long dress then french beaded lace moi suruh tailor aunty alice buat simple baju kurung moden je but arghhhh it turned out pretty much like a sack. Ini sungguh sedih. Sebaik upah jahit tak mahal rm150 je. If not, harus ahkak stress ade kang pokok DBKL kt pelamin tu jadi mangsa :((

MUA

Make up + hairdo done by saloner KEIRE from salon SIKAT, mutiara dmsara. Moi tried the trial and it turns out quite good tapi masa E'day the make up looks a bit odd dlm pic actually. Tak sure pasal rambut moi yg senget sebelah tu ke or sebab baju yg sloppy ke? Moi lebey prefer makeup time trial. Nampak feature moi tone down. Tak daring sgt. E'day muke ahkak ade persis trans skit plus plak dgn munga 2 ketul kt tepi rmbt kaedahnye yg xbape sesuay...it ages moi...ahkak nmpk andalusia :D ohh tidakkkk :(( 


Dialog between Moi & Mr Yayangkin atas settee :D

Mr Yayangkin: Sayang, muka u makeup sendiri lagi lawa...ni dh mcm maknyah i tgk *smbl muke senyum2 kambeng sbb time ni tgh tangkap gambar :P 

Moi: huh??? yeke sayang tapi i rasa lawa je *hahaha smpt lg ahkak perahsan wlpn dlm hati mak sentap :(( siut je T___T


Mini Dais 

Ok, ini juga something yg beyond expection. Masa discussion gan E'planner, he draws la sample of moi nye rupe paras pelamin tu. Ade kerusi size giant :P then on both side ade fresh flowers dlm pasu size giant juga plus gan pokok konon2 verangan sakura ala2 theme twilight gitu. Arghhhh gile verangan oi :P Yg penting, mentang2 la ahkak super size harus sume barang pon size XXXL u olsss hahahha :D 

Anyhoots, to be frank, moi sgt satisfied & overwhelmed by the pelamin. Bak kata ayah, pelamin camni bole la kot nikah trus ein! Erk, sentap skli lg hahahha sabo je den :P

The pelamin fits moi nye preference. Mmg ahkak ade veranga acah2 nk konsep ala2 twilight gitu. Ade fresh flower yg ala2 bunga hutan. Kaler putih off yellowish cmtu. Then ade plak pokok dh mcm pokok DBKL tepi jalan bukan main besau dlm umah. Hamek, konon2 dream came true katenye. 










Hantaran

Untuk hantaran moi discuss with E'planner, moi nak both parties nye hantaran sharing the same color code. Ade yellowish greenish blueish off white. Just nk nmpk difference between hantaran ni kat pemilihan bunga je. The color remains the same. Bukan ape, saje nk nmpk synchronize sehati sejiwa gitu. Ouchhh geletis ko jah :P Hantaran for him 7 dulang and in return to moi 5 dulang. 



Later moi buat special entry just for hantarans je ye. Hantaran from him to her and vice-versa :)) Yang penting most of the barang hantaran dpt sponsorship from aunties2. Syukur sgt2 (*__*)


Bilik Beradu a.k.a Props for photogediks


Moi tak sempat nk deco just bersihkan and clutter-free barang2 dlm bilik tu since xde sape yg pakai that room. Mak tlg tukarkan bedsheet gan curtain kaler white gan cream.
At least time makeup smpt lg nk cam-whore gan tetamu *gediks :P


Food of the day


To be honest, moi tak pandai kira2 pasal bab makan2 kenduri ni tp for moi mkn untuk 200 pax and cost approx dlm rm1.5k pretty much pricey. Ke normal??? Its relative catering. Ade lauk ayam masak merah, rendang minced beef, arca timun, kari daging, pepedom, ikan kembung & keli goreng, sambal belacan & tempoyak belacan, buah oren, bubur kacang, pengat durian + air sirap limau. 


Overall, moi dapat feedback bubur kacang sedap, lauk daging sedap cume ayam agak keras  and arca timun rasa dia out. Sorry. Just being honest.


Sorry xde picture la catering buffet :(( 


Candy Buffet


Candy buffet moi job assign to lovelies bestie Se Norita. She's like another clon of moi yg sanggup buat decoration & all the sweet dessert & candies mcm velvet cake, indian kueh called halwa *sedap gile :)) chocolate dip marshmallow, grapes,  finger mix fruits tarts. Thanks juga to all aunties maklong & aunty zaini yg sudi sponsor polkadot apam yg colorful. Super cute. 







Goodie Bags

Goodie bags adalah product last min. Alhamdulilah moi manage to complete all 100pax untuk tetamu with the help of makcik2 gan cousin2. Tengkiu ye korang. Anyway, dalam goodie bags, moi letak cokelat sponsored by maklong then ade biskut Appollo perisa pandan, peanut, pandan gan blueberry. Moi beli jelly sticks sebab cumi xde yg comey :D


Goodie bags on left side to front view and right side back view. Simple je. Malas nk recah2 sgt :)) 




Photographer


Moi best gossipin busybuddybody Missy Munie hahahahha :) She's still newbie but her artwork amazing and look like its taken by amateur. Hat off to you, babe.The picture taken was editted that's why nampak menariksss.Thanks babe. Jasamu dikenang sampai mati :)) Ecehhh, next week aku blanje ko karok sampai lebam jom :P


 

Ini saje liputan review untuk E'day. InsyaAllah di lain slot kite ceritera pasal hantaran ok!


Till then, take care lovelies. Have beautiful days ahead.


3 comments:

  1. sory nk tnye..tunang u bdk putrajaya/pernah sekolah kt putrajaya ke?

    ReplyDelete
  2. owh kalau cm tu die senior sy kt skolah la dulu (sumayyah nadhirah)

    ReplyDelete