Thursday, February 09, 2012

♫♪♫♪ Wed's Checklist : Date & Venue ♫♪♫♪

Hi lovelies B2B,


Alhamdulilah, date & venue dah finalized. Masa bertunang both families agree untuk cepatkan tarikh dari Dec ke Oct. Family moi request utk buat awal week bln Oct on Birthday moi 7th Oct but unluckily, dewan full :( Takpe, mungkin bukan rezeki maka we decide last week of Oct. InsyaAllah, dengan restu Allah swt maka tarikh berikut menjadi pilihan :)

Solemnization >>> 26th October 2012, Friday (Hari Raya Korban)

Reception: 27th October 2012 (Saturday)

Finally, selepas kefusingan mencari dewan yang mengikut specifications & citarasa moi's & Mr Yayangkin's, akhirnye we found our desired hall for reception. Criteria untuk dewan moi adalah seperti berikut:


  1. Size dewan yang tak terlalu besar - at least bole accomodate dlm 800 - 1000k guests.
  2. Berhawa dingin - ai maklum, bride & groom adalah supersize model harus kejap lagi berbecak if xde aircond :P
  3. Ade built-in spotlights & speakers.
  4. Platform untuk pelamin tak terlalu lebar & besar & tinggi dari main hall. Tak suke pelamin yang isolate jauh nun di atas walma main hall tempat mkn nun jauh di bwh. To be honest, sgt tak suke dewan jenis mcm ni :P *kecian kat parents/relatives yg dah tua xlarat nk naik tangga tinggi then kena jalan lg ke pelamin time nak merenjis :) 
  5. Ade waiting area berhawa dingin kt luar hall & luar entrance dewan sesuay utk mereka yg dah kenyang mkn ns minyak maka tukar port sbb jumpe kawan lama so kena lepak borak2 sbb utk update gossip. 
  6. Decoration luar hall harus berpokok2 berbunga2 redup.
  7. Ade aisle walkway dari kereta drop by bride-groom to main entrance ke pintu dewan. Yang penting ade bumbung redup maka tidak perlu berbecak basah keti nk jalan ditemani sang mentari yg panas terik :D *amboi puteri lilin tak budget mcm ko sissy Ainun oi :P
  8. Parking lots yg banyak supaya para tetamu tenang & gumbira tidak perlu gigih parking jauh2 :)
  9. Paling penting, sebab reception adalah gabungan dua2 belah keluarga maka dewan harus dekat dgn kawasan rumah utk keluarga bersidang selepas majlis. Mr Yayangkin nye apartment just 8mins walk sahaja.
  10. Sewa juga di dalam budget moi which package dewan skli dengan sewa kerusi meja RM2400. RM1800 utk sewa dewan whole day. Maka lets sharing is caring :) Deposit RM180 sahaje to block the date :)  

Jom intai dewan serbaguna Putrajaya P8 ni :P 

 







Pictures taken semua adalah compound area luar dewan. Now, kite usha rupe paras dalam dewan plak ye :) Moh kite...







Parking lots je malas nak amek gambar sebab besar lots dia malas nak jalan :P 

Alhamdulilah, settle date & venue. Next, focus utk checklist yg lain. Catering kena gigih food testing dulu, yang paling penting murah & sedap hikhik :) 

Wish me luck B2B :)


6 comments:

  1. ...My Bil wedding last year Dec wat kat sini...very convinience...n ade 1 room for u to get ready if u reach earlier...or can be ur family room utk rehat2 n solat....then kitchen utk ur caterer siapkan makanan b4 masuk hall...all the best ain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks babe...mmg convenience dewan ni :) masa survey trus fall in love dgn environment & facilities yg ade kt sini..hopefully everything runs smoothly nnt..amin :)

      Delete
  2. Finally !

    Awakkkk .. sy followww awaaakkk . Jom follow kite balik jom...
    ceritabakalpengantin.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak moi...lama xblog walking.thnx for the tip im totally agree w you wedding should be easy to all xkira utk smua pringkat umur =)

      Delete
    2. Btul tu...at least semua yg dtg wedding kite rasa selesa & gumbira hikhik :)

      Delete