Sunday, February 19, 2012

♫♪♫♪ Wed's Checklist : Reception W'Dress ♫♪♫♪

Hi Lovelies B2B,


How is yr wedding preparation nye progress? Hopefully, semua berjalan dgn lancar ye :) Bile blog hopping among B2B's and tgk how enthusiasm nye mereka in completing the checklist before hari bahagia masing2 adalah sungguh mendebarkan moi :( Rasa mcm progress moi towards my own checklist bergerak seiring siput sedot. Perlahan tetapi alhamdulilah dipermudahkan & berhasil. Takpe, yang penting progress berjalan secara constant. Isu dalam membuat pilihan dlm semua aspek juga penting. Thorough consideration will be the major key in making the right decision. Bukan senang nak kahwin. Duit is the main challenge. That's why kena bijak dlm research & analysis for the best deal :) 


Anyway, few weeks back moi agak busy going back & forth ke Eudo Moda Gulatis & Jakel utk survey material kain & did some color testing utk theme for reception nanti. This time moi will go for pastel color. Nikah & Reception. Bold colors aint really justify moi as a whole :( Tak semua color sesuay dgn moi. Tak kisahla either bold color or pastel color. Memang kena betul2 being selective. Wlpn ramai yg cakap fair people having no problem to match in any colors. Well, moi totally disagree on that. The best way to find the correct color so that it will enhance our natural beauty is by doing some color testing. Memang sangat leceh sebab it definitely need time & kesabaran. 


Tapi, itula Allah swt maha pengasih lagi maha penyayang. Selalu membantu hambanya dalam ape jua keadaan. Ingat tak previous entry moi memekak mekik pasal kain lace yg moi idamkan tp harganye berlibu2 hingit itu? Last 2 weeks, moi pegi E.Moda utk riki2 material kain & color utk kali ke bape ntah. Alangkah terkezut & terberuk seketika pabila melihat kain japanese lace beaded yg RM850 sepanel tu tetibe sudah keruntuhan harganye. Tu baru kain lace, blum cite kain satin utk inner dan chiffon lg. Memang kefengsanan :(( tapi alhamdulilah rezeki Allah swt, moi berjaya membeli japanese lace 2.5mtr + crepe satin 5mtr + chiffon 4mtr dgn package harga yg sgt2 berbaloi. Ya Allah, terima kasih tuhanku :))


Cabaran seterusnya adalah mencari designer berkaliber utk membuat baju reception dgn harga yg berpatutan dgn budget. Mode meriki designer2 yg sesuai dgn taste & budget adalah perlu diactivated skrg :) From the previous experience, baju tunang moi adalah the worst case scenario. Sloppy. Sedey sgt :( Harus kena take the lesson pretty well now. Learn from the mistake dan sila jgn amek mudah. Jgn percaya pada sebarangan tailor. 


Mari drool inspired reception dresses yg moi idamkan together2 jommm :)








Likey sangat pattern simple dress just patching with lace beaded or rose petals. 


Maka, berbekalkan good review about this Designer mari terjah ke boutiquenye :) 






Rahman Saif, moi discuss dgn abg rahman mengenai design baju reception yg sesuai dgn figure moi. Abg rahman mmg tak lokek bile sharing the idea and share do's & dont's specifically utk design the baju. Dia siap draw the design yg sesuay utk moi yg super domok  ni :P Tapi, bile part nk discuss about the price, harus moi terkedu di situ. Hahaha amek kau! Agak2 la nk verangan diva pon...mampuuu ke? Ok,to be honest TAK :(( 

So, lets hold it 1st dan pikir2 dahulu. Next action plan, berbekalkan research from cust's review mari cari other trusted designers yg lain. Jom riki2 di tempat lain. Yg pntg berbekalkan tips & design yg ade, kite try make comparison which can offer good deal. Verangan diva tetap kena ade :D Hikhik sila lesing palaku laju-laju phleaseee :P


8 comments:

  1. Replies
    1. simple but yet nmpk elegant kan...tula igt nk buat design mcm tu...just patching on satin o chiffon :)

      Delete
    2. kak moi...baju ana dahlia tu lawa.i like =)

      Delete
  2. santek kan...rambang mata tgk semua baju2 ni...gorjes sgt :P

    ReplyDelete
  3. try chot's closet, designer for salikin sidek, you can get cheaper price with her http://www.facebook.com/pages/ChoTs-CloseT/266182573418369

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh ok..nnt sy survey kt chot's closet :)thanks bebyk for sharing...

      Delete