Friday, October 26, 2012

Eidul Adha 1433H

Assalamualaikum....

Alhamdulilah rezeki tahun ni dapat buat korban untuk sekeluarga. Semoga kami sekeluarga dimurahkan rezeki, panjang umur, sihat tubuh badan dan sentiasa diperlihara. Amin.


Menu malam ini pasti ade SUP TULANG :)

Anyhoot, nak tempek pics TOK MAD, MAK MI sama cucu keyayangan. Nak wish my SIL Aida, congrats dear. Scroll Master sudah anda miliki. Empunya diri bile lagi tidak pasti entah bile? Semoga ade rezeki untuk moi nanti. Amin.














Perkara-perkara yang indah dan bersih datang dari hati yang sentiasa bersangka baik. Oleh itu, mari pelihara hati supaya sentiasa bersyukur. Redha dengan segala dugaan. InsyaAllah perkara baik akan datang pada kita. Rezeki yang melimpah ruah. Sentiasa diperlihara.  Do'a dan peringatan untuk diri moi sendiri :) walaupun saya hanya hamba yang naif dan khilaf. 


Selamat berkorban untuk mereka yang teryayang, agama bangsa dan negara :)

Saturday, October 20, 2012

Octoberfest: Cameron Highland

Hi bloggers,

Mood moi adalah sedikit kureng baiknya :( maka untuk membalancekan diri agar lebih sane jom kita story-mory pasal last trip ke CH. Yessa, oleh kerana rencana percutian kontot bersama Se Norita nak berjimba ke archipelagos kecundang di minit2 terakhir :P oh harus last min plan after moi balik dari besday trip ade plak aksi2 idea berjimba berkonsepkan spontaneous from her. Tingin nak bwk her lil hero, Harith bersama Uncle A.B tersayang together2. Ok. Moi xde mslh sebab dah mmg plan cuti seminggu. Cian plak tgk Harith, school holidays aritu mommynye busy mengalahkan PM, xsmpt bw g berjimba.

Zass kami ke CH. Sungguh selamba aksi kami itu. Lebih selamba lagi pabila moi si empunya diri hanya berbekalkan perut dan uang sekankang kera buat bekalan nak beli sayur segar 4 sepoloh igit. Stoberi xbape nk heran. Amboi ko jah bukan main eksen stoberi xheran. *chaittt :D Dan disebabkan aksi terjahan yang sungguh spontaneous ni maka takde dah proper plan nak book hotel awal2 so luckily ade questhouse yang memang our fave sebab the bestest home-made scones ade di situ. *oh imagine the silky smooth scones dicecah bersama stoberi jem whipped cream tidak lupa juga salted butter sekankang kera dan kopi panas. Perghhhh :D Hahaha 

Despite hujan almost the entire evening tu, tapi we still manage untuk g menengok-tengok cactus/bunga2an/stoberi2an/sayur2an. Untungla tempat ade bumbung. If not duduk la kematu dalam kete jeling2 ladang teh dari jauh je :( Sedih tau :S

 








 The scenery of CH time musim hujan :)




The food

Pricey breakfast :( sebaik homemade scones ni yummilicious. Rasa nak tapau 18 ketul, bole? Hahaha :) Hok bawah tu kat umah ley buat daaaa :D 



Lunch masing2 dh macam naga. Dah licin pinggan baru igt nk amek gambar. Makan nasi ganja then singgah minum the famous home made taufufa gan soya bean kat happy mountain :P Dinner makan kat Sri Damansara tp xde mood sbb ramai org plus service slow gile.



Ape pun, syukur alhamdulilah dengan rezeki semua ni. Thanks Se Norita for your kind generosity banje naga2 makan. Burppp kenyang seisi rumah :D


Tuesday, October 16, 2012

Octoberfest - Missy Chef

Hi bloggerinas sekalian...

Segmen arini adalah ingin menunjuk-tunjuk bakat terpendam ahkak dalam arena masak-memasak yang jarang2 datang menjelma. Hahaha kejis bukan? :) Dasar kemalasan melampau :( Nyah dekau dari hidupku :D Normally, entry moi sure duk hadap mengupdate aksi mengaum di setiap pelusuk restoran  yang diterjahi but not for this special month ye. Ai maklum after balik berjimba kat pulau, the moolah sudey kecut mengecut maka harus sedar diri lalu mengheret vonvon ke market membeli bahan2 mentah untuk program DIY Missy Chef :D borong tak hengat donia sampai nak roboh fridge :S apakah???

Luckily ahkak pengemar sayur-mayur acah2 herbivor veggie freak kaedahnye, maka adalah sangat menyenangkan hati & perut dan dompetku bile lauk-pauk on daily basis berkonsepkan sayur-sayuran murahan lagi yummiliousan *rosak bahasa jiwa bangsa wey :D ya ampun :)

Resepi lauk-pauk moi yang indah rupa dan rasa berlandaskan selera naga. Yessa. Sumpah tak tipu. Semua sedap. Bole la utk level2 beginner kan :P Mampu??? puji masakan sendiri hahaha xkoser *ala kasi la can ahkak nak feelin2 master chef bole u ols??? :D 











Dessert plak Hahaha fritters. Moi panggil cekodok jagung. Harus irresistable pabila dicecah bersama sos kopok leko MasyaAllah sungguh enak la ya habibi ya maulana :P


Alhamdulilah...rejeki perut moi dan meke-meke yang teryayang :)  


Sunday, October 07, 2012

TWO.NINE ¯\_(ツ)_/¯

As-Salam & Hi,

Oh my, it's been quite sometime blog tak berupdate. Too many drama sinetron segala tak sempat nak ceritera but today, its a must yo. It's MOI birthday. 29. Yup. It just a number kan. Yang penting jiwa masih mude mudi ye dak. Hahaha *fengsan berangan mude remaja u ols T__T

This year instead of moi throwing the party, dearies lovelies yang arrange semua. Suprise party kaedahnye. Moi dh siap2 activate mode hols for 1 week getaway. Dah lama tak cuti-cuti yang berkonsepkan aquarina ni. This time nye short trippy mmg tak plan awal2. Sungguh impromptu gitu. Last min planning. Cuti pon 2 weeks before baru apply. At first, moi's BFF Se Norita nak book flight ticket to Phuket or Krabi hadiah besday ahkak katenye but something else came up so the plan pon cancelled off. Takpe, xde rejeki kite nak berjimba together2 bestie. Next time ye. Mak promise nnt mak plan baek punye bringing you and lil hero harith with Uncle AB jalan-jalan obersi :D

So, this time moi decide nak unwind chill dekat pulau known as Maldives of Thailand. Kepulauan kecik kat Andaman Sea and best known for their archipelagos. Fyi, october is not really a good time nak g pulau sebab off season. Selalunye weather tak bagus. Hujan monsoon segala tapi Alhamdulilah, during the stay, weather sangat baik. Plus during off season, the price of acco sangat murah. People pon less. Your beach dah jadi macam your own private beach. Hamboi sungguh ahkak feelin2 orang kayas ade private beach sendiri. Hmm untungla bley berangan sampai ke surga ye dak. Sekali sekala on birthday je pon nak demand tak hengat dunia u ols :P

Moi moi moi and moi with Mr. Yayangkin plus the local kiddos :D























The Koh :)





























The Resort, Dive Center & Restaurant 












Siamese Food














This time nye trippy quite tiring sebab from KL - Hatyai 8hrs by bus then off from Hatyai ke Pak Bara Jetty Satun 1.5 hrs naik tourist van then speedboat ke Koh Li Pe almost 2hrs. Kematu vontot itu semestinya :P But this time nye budget paling rendah sebab tak expect off season so byk jimat kat accomodation. Room yang price RM300++ dpt half price. If stay kt quest house harus lagi murah la kan :) Cuma the food quite pricey kt island. Normal. So tip penjimatan adalah >>> Sila borong makanan byk2 from mainland ye. Anda akan berterima kasih kelak. Eceh :D

If nak diving, not so recommend sbb mahal plus compare the coral Mabul Sipadan island kat Mesia lagi best. Cuma ley la layan snorkel sbb bile low tide anda bisa snorkeling sambil berjalan2 dlm laut. Ade gak la ikan cantik macam nemo :)

Ok, itu saja ceritera besday moi yang ke 29. InsyaAllah next entry moi update pasal suprise party moi kena pranked & hijacked dengan snowflakes tepung dan telur. Hangin pus pus ahkak satu badan the after math party kan tapi still really enjoy the moment. Terharu biru jingga gak la sebab after balik island they still celebrate besday not-so-gigirl yang basi ni :P
Plus getaway to Cameron fully sponsored by bestie sbb ahkak dh super broke balik berjimba. Tu dia what a truly deeply honestly confession ko Ain hahaha :D

Lastly, thanks sayang for the gift. Terberuk ahkak seketika dek nun :D ohh my gucci *fengsan hadiah kasih sayang pon dah cukup yang oi :P *konon


Thanks bestie Se Norita for throwing the suprise party. Cake ko beli kat Lavender tu sedap. Walnutious sgt. Ai laikkk ok :D 




Lastly, wanna wish moiself HAPPY 29th BIRTHDAY

Semoga panjang umur & murah rezeki diketemukan jodoh yang baik. Amin. Doakan saya ye :)