Tuesday, November 27, 2012

CouchSurfing #Singapura 2012

Hey hi semua, 

Windunye nak merapu meraban :( Lots of things happened lately. Good things and pretty not-so-good things too. Erk? Apakah?

Awat dah lama tak tulih belog ah moi oi? Ahkak mcm biasala datang penyakit M itu maka mood nak merapu meraban tak bape nak mai :D Haha sungguh lame excuse :P

Anyhoot, sbnrnye byk stoli-moli moi nak shout out kat sini. Pasal short trippy last week. Nak cite psl Palestine Gaza ai maklum Mr.Yayangkin baru balik berkhidmat for Muslim Aid as OP. Volunteering for small jihad katenye. Alhamdulilah rejeki anda la sayang oi dpt opportunity mcm ni. Sungguh saya kejelesan :( Tapi xjd nak jeles sbb dpt souvenir hahaha :D tengkiu *tak perlu pon beli2 souvenir2 ni yang oi, mahai kan? Yang penting balik mesia selamat in one whole piece la hai :) -mode sinetron sgt (*___*)V

So, ceriteranye bermula bila moi apply balance cuti a month before, yup A MONTH before, harusla kan kate pon planned AL. Harusla kena plan awal2 plus plan for the trainer replacement untuk handle training class. So, moi applied for 3 days sebab that week ade 2 Public Holidays, Deepavali & Awal Muharam. AL approved a day before cuti. Yup A DAY before cuti. Awesomeness kan? Well, sangat AWESHITSOME *Oh cite pasal cuti, its kinda funny when you need to plan yr leave and do yr own arrangement for the replacement. Wtfish Itu adalah keleja superior oh phleaseee :P  

Ish tak baik complain2 Ain oi. Hadap je as usual. As always :) Lalalalala (*--*) 
Dah masuk tahun baru so perangai yang hudus2 itu harus di-nyah jauh2. Practise perkara2 baik je. Perangai molek. Bahasa santek. Anyway, Alhamdulilah syukur untuk perkara2 yang baik. Rejeki yang baik. Perkara kureng baik jadikan iktibar untuk future reference. Oh azam 2012 kena review & renew. Ini renew review kite cite lain hari ok! :D

Eh, sungguh ke laut la ai. Bukan ke tadi nak cite pasal trippy Singapore, pasal Palestine Gaza Israel shaitondasss segala. Moh kite... 

Singapore

Departed from Tanah Melayu - Temasik jam 1130am. Naik bus dr Times Sq. Yet another trip by land sajo. Murah dan kematu von-von baru la sampai :P Andrea plak flight dr Tanah Melayu - Temasik by air. Harus setiupan hangin dah sampai. Von-von selamat dr kes kematu hahaha :P

Since trip kali ni adalah trip penjimatan terhebat maka accomodation adalah free. 1st time join Andrea couch surfing. Jimat uang. If stay backpacker dorm at least $30++ uang mesia convert sndr ke 2.53 *fengsan 

The best part was the place of our host, Joshi adalah sungguh scenic  Pandang luar nampak laut, kapal, burung, kapai terebang kolam renang olimpic size segala eh ko Ain sume pon nak elaborate. Motifff sgt :S 







Trip kali ni paling chill selain last month nye trip to pulau. Tu pon super chill gak. Takde nk rushing mushing. Pagi2 bangun, trus terjun pool. Hamboi ko budget baywatch ke? Andrea ye baywatch...ahkak lebey kepada watchout...Dugong is coming...larikkkksss :P



Malam selalu suke lepak area Arab st, suke feel2 ala2 mcm kt mesia. Lepak sambil pekena teh tarik, paratha sama itu nasi beriani juga achaaa shisha mahai pon ado. $20 ok!



Dapat naik rooftop Marina Sands adalah priceless experince. Plus dpt naik kete acah2 takde  bumbung and being so jakun was another pricetag experience. Tak mampu ahkak dek nun! 











Tak reti la ahkak travel lepak tmpt luxury2 ni, lepak minum kopi kat street gak yg best. My thing katenye. Haha :) Tapi if ade rejeki lebey, tipula if ckp xsuke travel luxuriously. Cakap tarak selupa bikin woccay! Haha





Oo fuh. Letih tempek gambar berangan sokmo. Gambar pakai selipa pon nak tempek gak ke? Lahai sungguh mencafapapfap ok! Hahaha nak tayang tu keychain mai dr paris kota chenta. Amboi eksen. :P  

Citer Palestine nnt next entry eh. Nak g curi gambar Mr Yayangkin skit tempek dlm blog. Kena ask permission. Kang xpasai2 ahkak kena sue pakai unauthorize copyright ke hape tak ke haru biru jingga duniaku :P 

*Anywayss about his touch bukanla nak puji memuji amalan mulia, the fact that he's so genius in handling the camera.  All the pictures that he took bile tgk satu2, to be honest all of them sgt cantik, rs mcm the pictures tu sume ade soul yg tersendiri. hamboi feelin sgt kan :'( 

Pictures2 Palestine Israel bile diamati rasa sayu pon ade. Tgk2 hingus dh leleh2 :P Its like mcm tgk a series of photo yg ade storyboarding. Each and every pictures ade their own feelin & mood yg menarik. 








I might be no one. I might not giving the jihad that i should but, deep down in my heart, i pray for the safety of all Muslims in Palestine especially the women & kids . Listen from him telling me the real truth of what is happening well it's really heartbroken. Living in Malaysia should have make me a better grateful person. To live in peaceful country. So, lets be thankful. Being thankful for every single things. In sha allah :) 

Semoga kita terpelihara. Amin

pictures credit to azim.zainudin 

Saturday, November 10, 2012

Madness Deal :D

Lately ni moi suke noo membuat perkara2 pelik yang ketidaktahuan. Ahkak stress dek nun oi! Even Mr. Yayangkin pon noticed. Tapi ntah la moi xde la stress sgt pon. Just rasa a bit of discomfort feeling here and there.

Ni penangan aktiviti lagho moi...

7E ade promo Cup day on 7/11. Datang beli slurpee in any cup size just bayar 2igit 2kupang je :P Ok. Deal. Moi datang bwk jug. Hahaha bergeliga tak hotak ahkak? Ok sumpah tak. Itu bergeli"naga" ade la :D Maruah tercalar ok if selalu buat aksi mcm ni :P Hahaha


Aksi ke-2 gigih nak free boost. Moi buat the challenge by The Boost Juice Bar. Head off to counter with wig. Challenge on that day. OK. Deal. FOC punye boost. Moi sanggup. Oh Apakah? Hadap sungguh bende free ni :S Hihihi Sebaik sedap. Buah-buahan berries segala jenis hadap semua dlm blender. Memang perghhh. Terus aim nak save beli blender mahai nak buat laa'gu ni. Bole hadap smoothie, ice blended hari2. Bye bye Starbuck! Hahaha ober :P




Ok. Noted. Super hudus rupa paras moi dengan wig ntah jaman bile punye Muahahaha kejisss tau! Gigih after work trus terjah siap2 dh bwk wig taruk dlm kete. *fengsan jom sambung aksi rumble mumble :P

Haa tu la dia nak kata masalah kat tempat keje, takde la sgt pon. Anyway, i do love my job so perkara2 negatif yang datang ahkak just tiup jauh2. The work as usual moi always liking it. Sometimes maybe the people la kot buat seperti mau menapak tapak kakikan. Hamboi ko Ain sukesuki nak menapak muke org, hellll ooo dah kenape? Hehe :P

Yes, PEOPLE. Low class mentality of people. Jenis yang memang classless. Bias. Superior yang for moi sungguh mengecewakan. Tapi standard la kan, mane2 company pon memang macam tu. Never treat the employees as an ASSET. Mungkin tak belajar tinggi kot tu pasal masing2 come out with so many stupido ideology. Letih ahkak nak hadap dek nun! Buat aging sajo memikirkannye. Zassss. Nyahkan je. Semak :(

Anyway, as usual la if rasa mcm nak channel out the stressness ni, mula la otak moi activate     mode untuk nak berjimba. Initially, plan nak bawa younger sis pegi USS. Janji pelesu ahkak dari orang tu abes SPM sampai masuk Universitas tak tertunai lagi. Dasat akaknye janji tinggal janji tau T___T

Yela yela sorry naik lori ok! Moi plan this month ingat nak bawa my sis Echa pegi Singapore. Just the two of us. Kira macam nak ajar her how to travel light with minimal budget yet can still enjoy. Tapi bile forecast weather mcm tak memberansangkan la. Macam rugi plak pegi USS bile hujan kan, sure banyak ride tutup. Last time moi pegi pon bile petang hujan rugi tak dapat naik rides The Mummy itu. Sedey. Ni yang kena repeat :D

Tapi kusangka gerimis di kala petang, hujan turun di pagi hari. Motif? Hahaha plan changes ohh phleasee. Echa last min call ckp she's nak postponed pegi USS in December plak. Ai maklum short sem nak g cari duit. Keleja. Bagus. Ai laik the attitude tapi last min change plan tu ai don laik dek nun. Sebaik tak beli online tic ape2 lagi. Kus semangat :S

Takpela. Plan slightly change. Trip masih diteruskan. Just with different person. Andrea Price, mak tunggu nok kat mesia. Meh hadap mak cepat skit. Tak sabar nak jimba ni. *subtitle selepas dialih suara hahaha

Anyway, my CS buddy nak datang mesia all the way from Canada. Hadap flight berpuluh2 jam itu *fengsan lagi phleasee But, supposedly sampai ahad sebab transit kat Abu Dhabi, tetibe plak ade masalah visa mende she's will straight to KL so smp today. Oh tidak bilik tetamu tak kemas lagi :( 

She's got a job from singapore. Nak suh moi teman tgk2 singapore to see either she's liking it or not. Bole begitu? Hahaha Yang tak menahan nak suh teman pegi Singapore macam nk pegi Midval jela plak. Hahaha xpela dek nun. Ahkak layankan. Anyhow, we all mmg bunch of sasauness :D

 




Okla. Hari2 moi balik keleja adalah kehujanan maka ahkak as always berangan sampai ke surga :P Oh plus happy sebab bulan October ni byk plak dapat freebies. Update hok ni dulu. Dapat something from SEPHORA sempena besday treat kan. Nantila tayang. Syukur ade rezeki tang birthday :)




Lastly, ni aktiviti yang mengimbas nostalgia lama. Tetibe moi terjebak kembali. Postcrossing. 


Dah lama tak post pic anak dara menakan moi. Dah besar. Bole pakai leg jeans la ni :) Tersangat adorable. Series of sleeping pose :P 






Finally, sampai langit ke 7. Hahaha Aunty long windu mia miumiu lor :(

Sunday, November 04, 2012

To clarify to you BESHITTO

Quick update...

Its saddened moi. A true story about missy "bestienomore"

Got surat layang from this missy. Its been almost a year since moi last met her. Almost a year of being silent just stay put and not responding to all of the crap but today, i let you know why. Bukan niat nak mengaibkan or whats not but you just crossing the line. Violently crossing the fucking line you see...

So here you are...lets open up a bit shall we?  

bla bla bla...

*copy and paste starting from this...
and there is a few things that i need u to clarify. memandangkan yg kt dah berbulan2 x bertegur sapa, atas sebab rasanye ko sendiri tau, punca yg aku x confirm kenapa ko tetiba shoot yourself out from my life, menjerit mengamuk kat airport china, aku bukan nk meroyan ke apa kat sini, just nk tau the reason behind all of the shits that happened last few months. kalau ko x nak share, then just keep it to urself. cuma i dont want to be called the unappreciated person yg lupe kawan. nak taknak aku ngn ko kwn dah lebeh kurang 10years? utk ko mmg xde hal. mmg aku aware lah. ko kan byk kawan. so losing one friend ain't no big deal for u. everybody knows tat. :)
my answer: reason aku mengamuk secara tetibe was because i couldnt handle your so-called drama between ko gan ko nye loverboy itu. Aku rasa time kite pegi airport lg korang dh start perangai mcm lahanat. Nak bergaduh bagai. Spoilt mood faham. Tu blum kira ko nye drama nk menangis segala ntah tetibe mengilang dari seat, Tak tau g mane. Menangis airmata darah dlm lavatory la kot eh. Selama travel berdua tak penah ade masalah ni kot. Even last time kat Mabul pon lebey kurang sama, but he your so-called x-bf itu way better la kan. 
Fyi, loverboy ko tu ms korg ntah hangin taufan sandy ape aku pon tak tau. Tetibe nak masam muke. Sorg ke depan sorg ke belakang. Eh pls la wey, rimas ok. semak. faham tak! Aku ni kira baik gak la still duk hadap wat bodo mls nk layan. If org lain aku rasa ko gan ko nye loverboy tu dah makan kaki kot. Org lain bechenta gak dek nun oi, bergado gak tp hagak2 la. Dah bole la sedar diri umur bukan 16tahun lg. Dah dekat 30 kot. Konon pandai setel problem secara mature. Ape ke jadah mature nye. Muntah ijo bole? Ko igt aku ni ape. Tunggul kayu ke. Suke nak hadap korg nye pe'el. Aku nak g holiday nak unwind relax bukan nak bertambah stress layan kerenah korang. 
Oh pandai plak ko kira aku ni kawan dah 10 tahun, loverboy yang ko tatang bagai nak rak baru setahun 2 jagung kenal ley plak ko treat aku mcm baru kenal semalam. Ape punye sengal judgement ko ni? Aku gile pissed off sebab bile aku tegur loverboy ko, cakap leklok suruh korang relax. Takyah la gado2 time travel. Dengan bangga sound aku jangan masuk campur sebab aku tak tau ape2. Sedapnye bahasa. Aku mmg tak reti nak berbahasa gan org tak reti bahasa ok! 
So, back to yr clarification. Yes, i really dont mind losing a friend so-called bestie yg dulu aku kenal hidup susah senang up down sama2. Aku sgt appreciate bestie yang aku kenal dulu yg support aku bile aku down, give a shoulder bile aku down sedih ke hape but now dah xde. Hence, i dont mind losing you thou i do mind losing the memories that we used to share as a bestfriend :(  
As for me, kalau org tu mmg berkawan ikhlas, no matter what happen, a friend will never leave a friend behind. pendek kata, True friend, will never leave youlah. A loyal friend is with you even in times of trouble. so, jgn risau aku bukan nk mengampu ke, melututke, meroyan ke, mewatsoeverla kat sini. aku just nk ko fhm situation yg dah berlaku between us.
my answer: well as for me, regardless of what happen sekali pon, a friend should at least understand a situation sebelum act. Ke ko yang xfaham konsep bestieship yo! At that time, masa aku tgh dh boiling up, ko sepatutnye dah bole bersikap neutral. Keep everyone calm. Be neutral. Bukan duduk sebelah loverboy acted mcm pompuan hadap sgt jantan and treat mcm aku ni gile vavis yg bersalah sedangkan you know nothing. Aku tak sangka ko bole se'noob itu. Oh gosh. And benda yang aku cakap is actually dengan niat nak tone down the tense between korang. Last2 aku plak yang kena tempias. Well, loverboy ko tu mmg silap besar la. Jangan igt aku jenis yang xkisah dia bole sesukesuki nak sound2. Nonsense. Pastu terhegeh2 nak say sorry time aku tgh bengang. Memang sesuai la kena maki. 
I never thought this would be so hard. How could have I been so close and never known you? too bad. sebenarnya aku mmg tau sgt ko punya perangai, cuma x budget plak ko bole buat kwn ko yg konon2 nyer ur so-called-BFF-that-turns-out-to-be-beshitto-which-is-me lah. ingt kan kite ni dah cukup close, rupenya idak lah seclose mana. tapi xpe, setiap yg berlaku mesti ada hikmaH. x gitu cik ain????
my answer: i never think its hard. Its never hard to forget people who treat you so-not importantly. But at least you did. Look at how to treat your so-called other bestest friend? Say what? Jangan buat2 tak faham la sebab  aku mmg xbape nak faham nape ko menyampah sgt dengan minah "u-know-who". Aku rasa dia banyak tolong family ko kot. The way she treats yr family even better dari aku. Bagi duit segala sampai dengan selamba bapa ko minta duit raya kat aku. Hahaha sory uncle. But, i love yr mum. Miss her thou. Now aku faham nape la dia xcaya sgt kt ko. You always breach people's trust. Aku xsure if ko depan aku konon baik belakang aku ntah kutuk mcm2. Ade ke? Tapi syabas la because there was once you make me feel like im just irrelevant. And indeed aku pon caya yg semua yg berlaku ade hikmah. Mungkin hikmahnye aku tak perlu hadap sinetron korang lagi :D lg satu hikmah ko ley dapat bestie baru. Adik L. Bestfriend cheum molot gitu :P 
oh aku tau ko mungkin rasa nk mengamuk ke, mengaum ke skng lepas baca inbox aku ni. silap2 kat blog ko ada post pasal aku plak. ops! harap2 xnak la bg aku femes gaya gitu. keji! :p kalau ye pun, jgnlah sampai over sgt. plus, aku xpernah nk buruk2 kan ko kat mana2 social network service, hopefully ko respect aku jugak. kalau bole settle kite2 je lagi mature kot. lets just make things simple. umur dah almost 30years old, rasa mcm xperlula kot nk gaduh2 bagai. ko pun ada life ko, so do i. if u feel to respond to this mail, ur welcomed to do so, tapi if ko reply just for the sake nk jaga airmuka ko sbb ko kan xbole kene tegur type of person, better dont. aku xnak minda aku corrupted dgn masalah2 temeh. we were friends once, we're no longer friends now. must have a solid reason why Allah planned it towards us. so lets just pray for better relationship with ur new BFF in future k. after all, life must go on
my answer: actually, aku malas nk amek port sangat psl isu ni sbb ntah la, xde makne dah kot if nak mend ke hape. And xde motif aku nak mengamuk mengaum segala unless ko tu food yg lazat :D *muka dah mcm pizza sesuay la tu Hahaha ok back serious business :P Yes, after few months aku just being silent layan kan aje ape pon yang ko nak. Nak baki hutang beberapa ratus itu smp memekak2 mcm hanjeng. Kalau hutang beribu tak tau memekak mcm hape. Babi xbape nk memekak. Sound more like a baby. Maybe memekak mcm kak ponti kot lebey sesuay perumpamaannye :S  Anyway, maybe ko plak rasa nak mengamuk memaki hamun memekik terlolong mcm arini nye sms lps aku publish entry ni kat blog. Aku takde niat nak memburukkan ko sebab itu bukan niat asal aku write this shout out. Niat asal nak bagi ko clear up about this issue. Nothing more nothing less. 
So this is how i respond to yr surat fb hahaha kalah essay bahasa carcamarba time SPM :D xyah nak mature sgt la kot kan. Kate mudemudi baru lps SPM. So bole act mcm kanak2 ribena. Tak gitu miss princess :P Pasal aku type yang xley ditegur tu bukan ko dh sedia maklum ke. Kate kawan dah sepoloh taun xkan xkenal. Bukan xley tegur tapi bile tegur ade je jawapan ahkak yg towards the end ko xtau nk balas ape kan hihihi kira macam semua pon ahkak je yg betui. Thats what i call the art of defensive hahaha if amek Mass Comm sure dpt cgpa 4flat. kelasss jah :D
Apepun, xkisahla we were once friend and no more now. I pray for yr happiness. Aku tak keji nak mendoakan perkara yang tak baik untuk ko. And aku sedia maklum dgn mulut puaka ko so i dont blame you for that. Even when you crossing the line. Aku still bole calm all this while sampai tahap skrg i think you are just too much. Bile dengan selamba ko maki aku hina aku bile ko nye request aku xdpt nk tunaikan ke mmg xkoser nk layan. Pictures HK korang at first aku ade tp sebab xmotif plak aku nak kena smp pictures2 tu lalu ahkak delete je. Save storage disk. Nak panggil ahkak busuk hati ke hasad dengki ke ape lagi ek selfish ke self-centered ke. Ade ain kisah? Sorry mmg xkisah langsung. Banyak lg perkara2 penting yg perlu dikisahkan. 
last but not least, aku dah lama sebenarnye nk tya ko pasal bende ni, apa yg ko menyampah sgt ngn aku yg selama kt kawan ko pendam, atau ko mmg xpernah ikhlas pun berkwan, so aku amik kesempatan sblm raya ni tuk tye ko. aku xtau sama ada aku kene minta maaf ke x memandangkan yg niat bermusuh dgn ko xpernah plak aku terfikir, I feel no shame in going up saying sorry to u. No shame in being the sorry party. u dont have to say sorry, because u never did. so best of luck in whatever things u do/ commit. 
bla bla bla...
my answer: sape la aku nak menyampah2 kat org. After the issue, aku rasa ko pon trus senyap. Xde nak text tanye or what so ever. So aku tau la aku ni sape kat ko and you shud know me better kot. I  just dont give a damn about other people yang xkenal. Since i know you no more, i treat the same. Do not give any damnshit about anything that relates nothing to me no more. Tu dia ayat kak jemah pusing2 fening dak? Hehehe Keikhlasan berkawan xperlu tanya aku. Tanya diri sendiri. Who's willing to be yr friend for quite some time kalau org tu tak betul2 ihklas. Aku pon xpasti ko sebenarnye ikhlas berkawan or jenis nk friend with benefit. Benefit that aku can offer well harusla keseronokan berjimba as a besties. Banyak masa plak nak layan member lg2 yg ade specialty dlm bab2 bermulut puaka ni heee :P
And when we talk about forgiveness, we should understand the meaning of it. To forget and forgive as long as we really sincere to accept the apology. As for now, i dont have any grunge what so ever. I aint feel sory to lost one good friend because i believe apa yang terjadi ade hikmah behind it. Anyway you arent that good anymore so its a bonus to move on with life :( Sedih T_______T